“Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά” | Νίκος Στεργίου

Ομιλία του Νίκου Στεργίου στη συνέντευξη τύπου “Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά”.

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2015

Αγαπητές και αγαπητοί, φίλες και φίλοι καλησπέρα. Είμαι ο Νίκος Στεργίου, μέλος της διεθνούς συντονιστικής ομάδας του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία», ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1994, στην Ελλάδα νομιμοποιήθηκε το 2001, και ο οποίος ανάμεσα στα άλλα, είναι ένας οργανισμός με συμβουλευτικό χαρακτήρα στο ECOSOC του ΟΗΕ.

Κλείνω τα μάτια μου και μετράω μέχρι το 5. Τα ανοίγω και συνειδητοποιώ ότι αυτός ήταν ο μέγιστος χρόνος που χρειάστηκε για να σκοτωθούν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι σε μία μόνο πόλη στην Ιαπωνία, ένα ζεστό πρωϊνό του Αυγούστου του 1945.

Κλείνω τα μάτια και θυμάμαι τα ψέματα που χρησιμοποίησαν οι τότε υπεύθυνοι στις ΗΠΑ, για να πείσουν την Ανθρωπότητα για την αναγκαιότητα της χρήσης μιας πυρηνικής βόμβας. Ανοίγω τα μάτια και βλέπω τον ίδιο μηχανισμό προπαγάνδας να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, για να μας πείσουν να διατηρούμε περισσότερες από 15.000 πυρηνικές κεφαλές, διάσπαρτες σε όλο τον πλανήτη, 1.800 από τις οποίες βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, έτοιμες σε λίγα λεπτά να εκτοξευτούν για να συναντήσουν την επόμενη Χιροσίμα ή το επόμενο Ναγκασάκι.

Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω τον τρόμο της πυρηνικής απειλής και της εξ ιδίων εξαφάνισης, που πλανάται πάνω από την Ανθρωπότητα αλλά και πάνω από κάθε είδος ζωής στον πλανήτη. Ανοίγω τα μάτια μου και βλέπω πως 9 κράτη και τεράστια οικονομικά συμφέροντα με επίκεντρο την πυρηνική τεχνολογία και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (2η σε μέγεθος παγκόσμια οικονομία), να καλλιεργούν επί 70 χρόνια πολλά είδη τρόμου – από την Κομμουνιστική ή Καπιταλιστική απειλή, μέχρι την επικείμενη εισβολή εξωγήινων – για να δικαιολογήσουν την διατήρηση ενός τεράστιου μηχανισμού από ανθρώπους και τεχνολογία, καθώς και την αδιανόητη σπατάλη υπέρογκων οικονομικών πόρων (μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα από 200 δις. ετησίως για τη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου τους).

Κλείνω τα μάτια μου, και θυμάμαι τον φόβο για την εξάπλωση της ραδιενέργειας σε όλη την Ευρώπη, από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Ανοίγω τα μάτια και διαβάζω την συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό, από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, που έχει μολύνει με ραδιενέργεια από τις ακτές της Ιαπωνίας, μέχρι εκείνες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Χιλής και της Ν. Ζηλανδίας. Βλέπω επίσης, πως η διασπορά της πυρηνικής τεχνολογίας σε άλλες χώρες, τους δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά, για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, κάτι που συνέβη στο Ιράν και που φαίνεται να αποφεύχθηκε μόλις πριν ένα μήνα με την σημαντική για όλους συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Κλείνω τα μάτια, και σκέφτομαι πως τα πυρηνικά όπλα, συνδέονται με το Παγκόσμιο Κεφάλαιο, με την στρατιωτική βιομηχανία, με την Θρησκευτική, Φυλετική ή άλλη μορφή μισαλλοδοξίας και βίας, με την αντικατάσταση του Ανθρώπου από το κέντρο των αξιών μας. Ανοίγω τα μάτια και διαβάζω τα 5 σημεία της 1ης Παγκόσμιας Πορείας για την Ειρήνη και τη Μη Βία, που διοργάνωσε το 2009 ο ΚΧΠΒ:
– Πλήρη κατάργηση του πυρηνικού οπλοστασίου
– Μείωση των συμβατικών εξοπλισμών.
– Απόσυρση των στρατευμάτων από όλες τις κατεχόμενες περιοχές στον πλανήτη.
– Αποκήρυξη από τα Κράτη του πολέμου ως μέσο επίλυσης των διαφορών τους.
– Διακρατικές συμφωνίες μη επίθεσης.

Φίλες και φίλοι, μετά από 70 χρόνια, ήρθε η ώρα η Ανθρωπότητα, εμείς οι ίδιοι, να κλείσουμε τα μάτια μας και να φανταστούμε την αποπυρηνικοποίηση του Πλανήτη. Να φανταστούμε αποπυρηνικοποιημένες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Μ. Ανατολή, η Μεσόγειος, οι Ωκεανοί. Να φανταστούμε ότι η επίγνωση της απόλυτης διαγραφής του Ανθρώπινου είδους, ξεπερνάει τους φόβους για εξωγήινους και δεινόσαυρους.

Μετά από 70 χρόνια, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας, και να δώσουμε το χέρι στον διπλανό μας, στους «απέναντί» μας, σε άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, και να απαιτήσουμε πιο ηχηρά και πιο δυναμικά την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Μετά από 70 χρόνια, ήρθε η ώρα να δώσουμε επιτέλους «σύνταξη» στα πυρηνικά όπλα και στο σύστημα που τα υποστηρίζει. Ήρθε η ώρα να δείξουμε έμπρακτα πίστη στα καλύτερα στοιχεία του Ανθρώπινου είδους, ίσως ακόμα να δούμε και τους εξωγήινους με πιο φιλικές διαθέσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την προσοχή σας.

Το άρθρο στα αγγλικά στο Pressenza.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.