Παγκόσμια ημέρα ειρήνης 2013

21 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Ο διεθνής οργανισμός «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Χωρίς Βία», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ειρήνης δίνει έμφαση στην ανάγκη να λειτουργήσουμε ενεργά και αποφασιστικά όλοι, άτομα και κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ενεργής μη-βίας ως τη μοναδική διέξοδο από τις ένοπλες συγκρούσεις, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική αδικία και ανισότητα.

Σε διεθνές επίπεδο αυτό σημαίνει:

– Να συνειδητοποιήσουμε πως η Νο1 απειλή στον πλανήτη είναι τα πυρηνικά όπλα. Συγκεκριμένα υπάρχουν περίπου 17.500 πυρηνικές κεφαλές στον πλανήτη εκ των οποίων οι σχεδόν 4.500 είναι ενεργές, δηλαδή άμεσα διαθέσιμες για χρήση! Η απειλή αυτή προέρχεται συγκεκριμένα από τις 8 χώρες που αρνούνται να καταργήσουν τα πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Β. Κορέα και Ισραήλ. Θεσμικά και κινηματικά είναι απαραίτητο να ασκηθεί συντονισμένη διεθνής πίεση προς το απαραίτητο βήμα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.
– Να δράσουμε προς την κατεύθυνση της απόσυρσης των στρατευμάτων κατοχής, των επεμβατικών πολέμων καθώς και των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων που είναι υπεύθυνες για τις 14 μεγάλες ένοπλες συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.
– Να εμποδίσουμε την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε επίπεδο κοινωνικών ελευθεριών (π.χ. Κίνα) όσο και σε επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Είναι σαφές πως το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο προς τους λαούς και χρειαζόμαστε να εργαστούμε συντονισμένα, πλανητικά και μαζικά με πίστη ότι μπορούμε να φέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Σε επίπεδο χώρας αυτό σημαίνει:

– Καταρχήν να σταματήσουμε σαν κράτος να στηρίζουμε την ανηθικότητα των πολέμων υλοποιώντας έμπρακτα ένα πρώτο και σημαντικό βήμα, την κατάργηση της βάσης της Σούδας από όπου ξεκινούν όλοι οι μεγάλοι πόλεμοι των τελευταίων χρόνων.
– Να χαιρετίσουμε στην πράξη τη σημερινή ανακοίνωση του ΟΗΕ για έμφαση στην Παιδεία σαν το βασικό δρόμο για την ειρήνη και τη μη-βία και να καταργήσουμε κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο που θέλει λιγότερα σχολεία και λιγότερους εκπαιδευτικούς.
– Να σταματήσουμε την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας χρησιμοποιώντας το πλούσιο οπλοστάσιο των μεθόδων της ενεργής μη-βίας δράσης.
– Να αντιδράσουμε στα εξοργιστικά εξοπλιστικά προγράμματα που παρά την κρίση δεν μειώνονται και να πιέσουμε για τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών (περίπου 10δις € ετησίως!) στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
– Να δράσουμε αλληλέγγυα σε κατεύθυνση κατασκευής δοκιμάζοντας καταρχήν σε τοπικό επίπεδο εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οικονομίας.
– Να προβληματιστούμε σοβαρά για τον εκφασισμό ενός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και να δράσουμε αποφασιστικά με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου σχεδόν να εξαλείψουμε την ιδεολογική παρακμή του φασισμού σαν πρακτική και στάση ζωής. Μόλις αυτό επιτευχθεί θα αποδομηθεί το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που πράγματι λειτουργούσε από ιδρύσεως και συνεχίζει να λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.
– Να συνειδητοποιήσουμε πως όπως έλεγε και ο Martin L. King «το σκοτάδι δεν το πολεμάς με σκοτάδι, μόνο με φως μπορείς». Να απορρίψουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, να καταδικάσουμε ρητά την κάθε της μορφή και να εμπνεύσουμε όλους τους νέους να διδαχθούν από το φωτεινό κομμάτι της Ιστορίας. Είναι η στιγμή που χρειάζεται να γίνει σε όλους μας σαφές πως ποτέ δεν υπήρξε αληθινή πρόοδος μέσα από την οργή και την εκδίκηση παρά μόνο μέσα από την συμφιλίωση και την αγάπη της κατασκευής της πραγματικότητας που κατασκευάζουμε.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.