Παρουσίαση: «Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Παιδαγωγικό Ρεύμα»

Ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία παρουσιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Παιδαγωγικό Ρεύμα, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Ναυάρχου Νοταρά 12, Εξάρχεια, και ώρα 11.00 15.00.

To Διεθνές Ανθρωπιστικό Παιδαγωγικό Ρεύμα είναι ένα κίνημα διαμορφωμένο από ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών σε διαφορετικές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης που έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον: Την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού παραδείγματος για την πλήρη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Είναι εμπνευσμένο από την ψυχολογική έννοια (σύλληψη), την φιλοσοφική οπτική και τον πνευματικό δρόμο του Οικουμενικού Ανθρωπισμού του Σίλο. Συλλέγει συνεισφορές από τον υπαρξισμό και την φαινομενολογία, τις έρευνες των νευροεπιστημών και μεταξύ άλλων των εννοιών του Lev Vigotsky και του Paolo Freire.

Προωθεί την παιδαγωγική της πρόθεσης, που το κεντρικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση για την ενεργή συνείδηση δηλώνοντας με σαφήνεια υπέρ του νέου ανθρωπισμού που έχει χαρακτήρα ελεύθερο, μετατρεπτικό και μηβίαιο.

Αυτή η εκπαίδευση ξεκινάει από την εμπειρία και έχει σκοπό να ενεργοποιήσει και να ξυπνήσει στις νέες γενιές την διάθεση να κατανοήσουν, να σκέφτονται, να ερευνούν, να μετατρέπουν για να έχουν συνείδηση του εαυτού τους και των πράξεών τους, για να ανοίξουν τον ορίζοντά τους προς ένα μέλλον που επιθυμούν, ανοιχτό σε απεριόριστες δυνατότητες. Περιλαμβάνει ρητά μια δέσμευση για τον πολιτισμό της Μηβίας, καθιστώντας σαφές αυτή την ιστορική στιγμή ότι η βία δεν είναι πλέον αποδεκτή ως τρόπος συνύπαρξης, επίλυσης συγκρούσεων ή επίτευξης στόχων.

Είναι ένα Ρεύμα που προσκαλεί να σκεφτούμε για το νόημα του «για ποιο λόγο» εκπαιδεύουμε και «πώς» μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της νέας γενιάς δίνοντας ένα νέο νόημα στην εκπαιδευτική δράση.

Την παρουσίαση θα κάνει η Αντρέα Νοβότνυ, πτυχιούχος παιδαγωγικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Αυτή την περίοδο κάνει έρευνα πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την μάθηση. Έχει συνδράμει στη δημιουργία του εκπαιδευτικού βιβλίου «Προετοιμάζοντας τον δρόμο για τους νέους καιρούς».

Facebook Event

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.