Ανακοίνωση για την συνεχιζόμενη κρίση υποδοχής στο προσφυγικό ζήτημα

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση
για την συνεχιζόμενη κρίση υποδοχής στο προσφυγικό ζήτημα

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται για 5η συνεχή χρονιά, δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα προσφύγων, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη από τον Β’ ΠΠ. Όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία (2 Μαρτίου 2016) από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ήδη περισσότεροι από 126.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, προερχόμενοι από την Τουρκία. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο, 410 άνθρωποι πνίγηκαν ή αγνοούνται στο Αιγαίο. Το 88% αυτών των αφίξεων προέρχονται δε από τις πρώτες 10 χώρες που εξαιτίας των συγκρούσεων ή των πολέμων ως επί το πλείστον δικαιούνται διεθνή προστασία.

Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης (μέλη και μη της Ε.Ε.), κλείνουν τα χερσαία σύνορά τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ροή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο προς τα εδάφη τους. Αυτές οι μονομερείς κινήσεις που έχουν μάλιστα καταγγελθεί και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από ευρύτατο κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών πανευρωπαϊκά θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα όσων προσφεύγουν για άσυλο στην Ευρώπη.

Η απουσία ασφαλούς περάσματος από το φράχτη του Έβρου είναι ο κύριος λόγος για την επιλογή της επικίνδυνης θαλάσσιας οδού από τους πρόσφυγες και η βασική αιτία των πνιγμών που την συνοδεύουν. Για άλλη μια φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τουρκία, αγνοούν αυτό το δεδομένο και συνεχίζουν το σχεδιασμό των υποστηρικτικών μέτρων με δεδομένο την ύπαρξη μιας και μοναδικής οδού διέλευσης. Σε αυτή τη λογική, εδώ και μερικές εβδομάδες ξεκίνησε επιχειρήσεις, και το ΝΑΤΟ. Ένας αμιγώς στρατιωτικός οργανισμός, κλήθηκε να εποπτεύσει και να υποστηρίξει την Τουρκία και την Ελλάδα, ασφαλίζοντας τα σύνορα και ανακόπτοντας τις προσφυγικές ροές του Αιγαίου. Αναλαμβάνει να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις υπηρεσίες των δύο χωρών και στην FRONTEX για τον εντοπισμό στην θάλασσα πλοιαρίων ή σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες. Αν κινδυνεύουν, θα τους σώζει και θα τους επαναπροωθεί στην Τουρκία, Με βάση την πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γιανς Στόλτενμεργκ.

Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στην οργάνωσή μας αλλά και σε ευρύ κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών. Υπάρχει έντονη η αγωνία ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία δεν βρίσκεται στο Αιγαίο για να σώσει ζωές, ούτε για να αντιμετωπίσει το κύκλωμα των διακινητών παρά για να παίξει σαφή ρόλο στο γεωπολιτικό παιχνίδι που θρέφει ο πόλεμος στη Συρία. Ο Φιλίπ Μπρίντλαβ, διοικητής της Συμμαχίας, αναφέρει σε προχτεσινή του δήλωση: «Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες εξαπλώνονται σαν τον καρκίνο ανάμεσα στις προσφυγικές ροές και απειλούν τη συνοχή των Ευρωπαϊκών κρατών και αυτό είναι σαφές σχέδιο της Ρωσίας και του Ασσάντ». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση και του Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς είναι κάθε άλλο παρά βοηθητικές στο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή: της ασφάλειας των ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη.

Ο Κόσμος χωρίς πολέμους και βία:

  •  Θεωρεί υποκριτικό, με πρόφαση την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση μέσω του ΝΑΤΟ των ούτως ή άλλως μη ασφαλών θαλασσίων οδών, και να αγνοείται επιδεικτικά η λύση της λειτουργίας ενός ασφαλούς περάσματος, μέσω των χερσαίων συνόρων.
  •  Θεωρεί εξίσου υποκριτικό οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες διεθνείς συναντήσεις για την υποστήριξη των Σύρων πολιτών (όπως την πρόσφατη Supporting Syria Conference, Λονδίνο 3-4 Φεβρουαρίου), και την ίδια στιγμή, όχι μόνο να επικροτούν την στρατιωτικοποίηση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να την επιτείνουν, καθώς η μία μετά την άλλη, κλείνουν τα χερσαία σύνορά τους, παραβιάζοντας απροκάλυπτα διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων.

Απαιτεί:

  •  Άμεση δημιουργία ασφαλών χερσαίων σημείων εισόδου σε όλες τις χώρες, όπου οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες και από κάθε χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, να μπορούν με ασφάλεια να αιτηθούν άσυλο και να προωθούνται στην χώρα που επιθυμούν.
  •  Άμεση απεμπλοκή του ΝΑΤΟ και κάθε στρατιωτικού σχηματισμού οποιασδήποτε μορφής, από την διαδικασία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για την ανάληψη διοικητικών ευθυνών του ελληνικού στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και μάλιστα με νόμο του κράτους.
  • Τόσο η Ελλάδα όσο και όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν ασφαλή τόπο διαμονής σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία
Ερμού 64, 105 51, Αθήνα
www.kosmosxorispolemous.gr – [email protected]

 

Δείτε την ανακοίνωση σε pdf.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pressenza - Σύνορα ερμητικά κλειστά - […] της διεθνούς οργάνωσης  Κόσμος χωρίς πολέμους και βία καλεί τα Ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ζητά […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.