29 Αυγούστου: Παγκόσμια ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών

Ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία στηρίζει την πρωτοβουλία του ATOM Project και σε καλέι:

Υπέγραψε την ηλεκτρονική καμπάνια. Κράτησε ενός λεπτού σιγή.

Στις 29 Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. Καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την επέτειο της ημέρας του 1991 που το Καζακστάν έκλεισε το Σοβιετικό χώρο των πυρηνικών δοκιμών στην επικράτειά του.

Το ATOM Project καλεί για μια παγκόσμια στιγμή σιωπής για την ημέρα μνήμης όλων των θυμάτων των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Το σχέδιο ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στο διεθνές κοινοβουλευτικό συνέδριο στην Αστάνα που οργανώθηκε από τους Βουλευτές για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και τον Αφοπλισμό, στις 29 Αυγούστου 2012. Έχει ως στόχο να χτίσει μια παγκόσμια λαϊκή υποστήριξη για ένα μόνινο τέλος στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και να καταργήσει τα πυρηνικά όπλα, μεταξύ άλλων μέσω μιας παγκόσμιας ηλεκτρονικής καμπάνιας.

«Καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στις 11:05 π.μ. στην τοπική τους ώρα» δήλωσε ο Επίτιμος Πρέσβης του ATOM Project Καρίπμπεκ Κουγιούκοβ. «Αυτή η ώρα επιλέχθηκε επειδή οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν ένα V, που σημαίνει νίκη. Αυτή η στιγμή είναι γραφτό να σημαίνει μια νίκη της κοινής λογικής πάνω στον φόβο και μια νίκη για τις παγκόσμιες προσπάθειες για ένα κόσμο ελέυθερο από τα πυρηνικά όπλα.»

Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι από 100 χώρες έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική καμπάνια. Το ATOM Project ελπίζει να φτάσει τις 100.000 υπογραφές εις μνήμη μέχρι τις 29 Αυγούστου αφτού του χρόνου. Για να υπογράψετε παρακαλώ πηγαίνετε στο www. TheAtomProject.org/100k.

«Σήμερα οι επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την τροφοδοσία εδάφους – νερού είναι πιο γνωστές και καλά τεκμηριωμένες. Έχουν συμβάλει σημαντικά στις συλλογικές μας προσπάθειες για την επίτευξη της απαγόρευσης και της εξάλειψης όλων των πυρηνικών όπλων για πάντα.»

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-κι Μουν, Δήλωση για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών κατά των Πυρηνικών Δοκιμών 2014

Το ATOM Project βάζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα λέγοντας τις ιστορίες από τους επιζώντες των πυρηνικών δοκιμών. Μέχρι και σήμερα, παιδιά γεννιούνται με σοβαρές δυσμορφίες, ασθένειες και μια ζωή με προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα της έκθεσης γενιών πριν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά στον κόσμο σχετικά με τις τραγικές συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και να ωθήσουμε την παγκόσμια κοινότητα προς πιο αποφασιστικές δράσεις για να επιτευχθεί μια τελική και οριστική απαγόρευση τέτοιων δοκιμών,» ο Πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ είπε στο συνέδριο PNND στην Αστάνα τον Αύγουστο 2012.

«Σύμφωνα με το [ATOM] Project κάθε ανθρώπινο ον στη Γη που στέκεται ενάντια στα πυρηνικά όπλα μπορεί να υπογράψει μια ηλεκτρονική αίτηση καλώντας τις κυβερνήσεις του κόσμου να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές δοκιμές για πάντα και να εξασφαλισουν την έγκαιρη έναρξη της ισχύος της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Καλώ τους συμμετέχοντες του συνεδρίου και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να υποστηρίξουν το ATOM Project και να κάνουμε τη δημιουργία ενός κοσμού χωρίς πυρηνικά όπλα τον κύριο στόχο μας.»

«Ελπίζουμε η Παγκόσμια Στιγμή Σιωπής στις 29 Αυγούστου να φέρει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου,» λέει ο Κουγιούκοβ, ο οποίος ο ίδιος είναι μιας δεύτερης γενιάς επιζών των δοκιμών πυρηνικών όπλων και ένας διάσημος καλλιτέχνης χωρίς χέρια.

Πηγή: Abolition2000.org

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.