Βιωματικά Εργαστήρια: “Ημέρες Συμφιλίωσης”

Μετά το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Πέρα από την εκδίκηση” και το 1ο βιωματικό εργαστήρι για τη συμφιλίωση που πραγματοποιήθηκαν 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων η πρωτοβουλία “Ποίηση Αντί για Πόλεμο” διοργανώνει τη συνέχεια των βιωματικών εργαστηρίων με θέμα τη Συμφιλίωση.

“Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την εκδίκηση αν είναι συνεχώς παρούσα τριγύρω μας, αν είναι μπολιασμένη στη ρίζα των συναισθημάτων μας; Πόσο άσχημα νιώθουμε όταν εκδικούμαστε; Ξεπερνάμε την οδύνη που μάς δημιουργεί η αδικία; Με την εκδίκηση επανορθώνουμε τις βλάβες που έχουμε υποστεί; Μήπως πιστεύουμε ότι η μόνη λύση στα προβλήματά μας, στον ψυχικό μας πόνο είναι το να εκδικηθούμε; Ο μηχανισμός της εκδίκησης είναι ορατός κάθε στιγμή. Είναι ένα πολύ δυνατό πιστεύω”.

“Η συμφιλίωση, στον αντίποδα, είναι σαν κάτι που προχωρά διορθώνοντας, είναι σαν τις φλούδες του κρεμμυδιού, συμφιλιωνόμαστε λίγο και μετά λίγο παραπάνω και λίγο παραπάνω… Είναι μια ανάγκη να ξεπεράσουμε την εκδίκηση γιατί αναγνωρίζουμε ότι αυτή δρα και υπάρχει σε κάθε πράγμα που κάνουμε. Η συμφιλίωση είναι, καταρχάς, με τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να δώσουμε μια εξανθρωπιστική απάντηση που να θέτει τέλος στην κακομεταχείριση και στην ανταπόδοση. Είναι η καταγγελία της βίας που αντιστέκεται στην επανάληψή της και αυτό είναι το έργο της ενεργής μη-βίας. Είναι ένα βλέμμα κατανόησης, ειλικρινές, είναι μια καινούργια ματιά”.

Ερωτήματα και στοχασμοί από τους πρωταγωνιστές του Ντοκιμαντέρ που μας καλούν να κατανοήσουμε σε βάθος αυτό που συνέβη, το τι συνέβη και γιατί, και να καθαρίσουμε το νου από κάθε μνησικακία.

Μπορεί λοιπόν ο δρόμος προς τη συμφιλίωση να αλλάξει τη ζωή μας;

Μέσα από 6 εργαστήρια με τον τίτλο “Ημέρες Συμφιλίωσης” θα μας δοθεί η ευκαιρία να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Πρόκειται για προσωπικές μαρτυρίες περιστατικών όπου βιώσαμε ή βιώνουμε την εκδίκηση σε ατομικό ή κοινωνικό επίπεδο. Μέσα από την ανταλλαγή σε ομάδες 3-4 ατόμων προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτό που συνέβη, τι συνέβη και γιατί και, επίσης, το πώς θα ανοίξουμε το δρόμο προς τη Συμφιλίωση. Θα ζήσουμε επίσης βιωματικές στιγμές μέσω εμπειριών.

Με αφετηρία την Κυριακή 17η Δεκεμβρίου θα επαναλάβουμε το 1ο εργαστήρι με θέμα “Εκδίκηση ή Συμφιλίωση;”. Στη συνέχεια τα επόμενα εργαστήρια θα γίνονται κάθε δεκαπενθήμερο και ημέρα Κυριακή, ώρες 12.30-15.00 ως εξής:

2ο εργαστήρι 14.01.2018 – Λειτουργία της εικόνας και οι 3 δρόμοι της οδύνης
3ο εργαστήρι 28.01.2018 – Εξανθρωπίζω τον τρόπο που βλέπω
4ο εργαστήρι 11.02.2018 – Για το Ανθρώπινο
5ο εργαστήρι 25.02.2018 – Διόρθωση των λαθών
6ο εργαστήρι 11.03.2018 – Οι αρχές της έγκυρης πράξης

Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίων: “ΣΤΕΓΗ ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ”, οδός Αθηνάς 55 (στην πλατεία ακριβώς απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά).

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και δωρεάν.

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ στο “ενδιαφέρομαι” ή στο “θα πάω” στο Facebook event ή να μας στείλετε e-mail στο [email protected] ή [email protected] ή να επικοινωνήσετε στα κινητά τηλέφωνα +30 6932967285, +30 6937101148.

Για τα καινούργια άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα εργαστήρια συστήνεται να παρακολουθήσουν προηγουμένως το ντοκιμαντέρ “Πέρα από την εκδίκηση” που κυκλοφορεί ελεύθερα στο youtube με ελληνικούς υπότιτλους.

Η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν πολιτισμό που θα αφήσει πίσω του την εκδίκηση γίνεται πιο ξεκάθαρη και επιτακτική από ποτέ…

Σας περιμένουμε!

Διοργάνωση:
Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία

Υποστηρίζουν:
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης 
Φεμινιστική συλλογικότητα Το Μωβ 

Δείτε τις προηγούμενες δράσεις μας και περισσότερες πληροφορίες για τη διεθνή πρωτοβουλία «Ποίηση Αντί για Πόλεμο» εδώ.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.