Παρουσίαση των δράσεων του Δικτύου Σχολείων για τη Μη-βία 2011-2013

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 – 2013

Φθινόπωρο 2011

Κοινωνικές συνθήκες – Προετοιμασία

Λίγους μόνο μήνες μετά από τις πολυπληθείς διαδηλώσεις (2 εκ. Άνθρωποι) των Ελλήνων ¨Αγανακτισμένων¨ στην πλατεία Συντάγματος και τη βάρβαρη χρήση αστυνομικής βίας (29-30/6/2011) η Ελληνική κοινωνία ήταν σε κατάσταση ακραίου σοκ. Σε αυτό το κοινωνικό τοπίο, η ιδέα να εργαστούμε ολοένα και περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης και η κατανόηση της μη-βίας ως μεθοδολογίας δράσης, ήταν πιο ώριμη από ποτέ. Αυτή η ιδέα μετατράπηκε σε δράση πρώτα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις:

– Διεθνή μέρα της μη-βίας

Στις 2 Οκτωβρίου του 2011, που είναι η Διεθνής Ημέρα της Μη-Βίας, εκατοντάδες παιδιά ντυμένα στα λευκά έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία ως ένα διαφορετικό είδος διαδήλωσης εναντίον κάθε είδους βίας.

Επίσης την ίδια ημέρα το ¨Δίκτυο των σχολείων για τη Μη-Βία¨ έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση προσκαλώντας τα σχολεία να σχηματίσουν το σύμβολο της Μη-Βίας και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες για τη Μη-Βία.

-Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη μη-βία

Ένα μήνα αργότερα με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη-Βία που οργάνωσε ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, 3 Ελληνικές πόλεις (Ηράκλειο, Αθήνα, Θήβα) οργάνωσαν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Η ιδέα της έναρξης του ¨Δικτύου Σχολείων για τη Μη-Βία” ήταν το σημαντικότερο σημείο της υπέροχης διαδικασίας αυτού του έργου.

pagkosmio-forum-kritipagkosmio-forum-thiva

Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2012

Δραστηριότητες με διπλή κατεύθυνση και προς την κοινωνία και προς τον άνθρωπο.

Τον Ιούλιο του 2012 μία πρώτη ομάδα περίπου 25 ανθρώπων δημιουργήθηκε με σκοπό να καθορίσει το πλαίσιο εργασίας στα σχολεία για το θέμα της Μη-Βίας. Σε αυτό το προπαρασκευαστικό στάδιο έχουμε κατορθώσει να θέσουμε το πλαίσιο στο οποίο κινείται το Δίκτυο:
• Δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μορφή βίας και όχι μόνο κατά του bullying. Αυτό το σημείο ήταν καθοριστικό για να έχουμε μια ανατρεπτική οπτική γωνία.
• Κατανοώντας τη δύναμη που μπορεί να έχει ένα δίκτυο μέσω της σχέσης μεταξύ των σχολείων (και όχι μόνο των δραστηριοτήτων κάθε ξεχωριστού σχολείου).
• Μελετώντας και κατανοώντας τη βία ως ένα φαινόμενο μέσα στην καθημερινότητα καθενός από εμάς, 4 σεμινάρια αυτογνωσίας και για την καλλιέργεια μιας μη-βίαιης συμπεριφοράς διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο του 2011 (το καθένα διάρκειας 5 ωρών).
• Δίνοντας έμφαση στο θετικό κομμάτι. Όπως συνηθίζαμε να λέμε ¨δε μαχόμαστε το σκοτάδι, δημιουργούμε φως¨. Αυτή η στάση ήταν εξαιρετικά σημαντική ως μία απάντηση στην άνοδο του νεο-φασισμού στην Ελλάδα.

Χειμώνας 2012 – Καλοκαίρι 2013

Η εκθετική ανάπτυξη του έργου

Από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2013 η πρωταρχική εργασία απέδωσε καρπούς και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν πραγματικά εξαιρετικές, κυρίως στην Κρήτη αλλά και σε 6 άλλες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θήβα,  Λειβαδιά, Λαμία, Σούρπη, Χαλκίδα).

-Σεμινάρια

Ένα από τα κύρια σημεία αυτής της διαδικασίας ήταν τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν. Ο γενικός τίτλος των σεμιναρίων ήταν “ Μη-Βία, το διαβατήριο για το μέλλον”. Σε αυτά συμμετείχαν περίπου 500 άνθρωποι (350 στην Κρήτη και 150 στη Λαμία, τη Θήβα και την Αθήνα). Έγιναν 28 κύκλοι σεμιναρίων (το καθένα με 4 σεμινάρια) με το 90% των συμμετεχόντων να είναι δάσκαλοι, το 5% φοιτητές πανεπιστημίων και το υπόλοιπο 5% γονείς.

Οι εκδηλώσεις:

-Έκθεση ¨Προσωπικότητες και αγώνες της Μη-Βίας¨

Το Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Νομού Ηρακλείου και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και είχε το τίτλο «Προσωπικότητες και Αγώνες της μη-βίας». Πρόκειται για μία έκθεση από τη ζωή και τη δράση 24 προσωπικοτήτων (όπως του Γκάντι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τολστόι κλπ). Στο διάστημα που προηγήθηκε της έκθεσης τα 55 σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επέλεξαν μία από τις προσωπικότητες και δούλεψαν με δημιουργικότητα γύρω από εκατοντάδες εικαστικές προσεγγίσεις αλλά και θεατρικά δρώμενα (π.χ. ο δρόμος του αλατιού του Γκάντι), μουσικές, κατασκευές κλπ.
Όλα αυτά μετατράπηκαν σε ψηφιακό υλικό (περισσότερα από 700 έργα) και κατανεμήθηκαν στα σχολεία που συμμετείχαν. Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την έκθεση, οι μισοί το πρωί με το σχολείο και οι μισοί (ενήλικες) το απόγευμα. Αυτή η έκθεση έφερε σε επαφή την τοπική κοινωνία με τον Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία για πρώτη φορά και προσέλκυσε αρκετή προσοχή από τα τοπικά ΜΜΕ.

Gene Sharp

Rafael de la Rubia

Tomas Hirsch

-Ο πλούτος της διαφορετικότητας

Τον Απρίλιο του 2013 το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε επίσης σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Νομού Ηρακλείου. Είχε τον τίτλο «ο Πλούτος της Διαφορετικότητας» και συγκέντρωσε 650 έργα μαθητών γύρω από το θέμα.

-Φεστιβάλ “ Eν Δράσει, H δύναμη της Μη-Βίας¨

Στις 15 Ιουνίου 2013, στα πλαίσια προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Εν δράσει, η δύναμη της μη-βίας» πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» τρία μονόπρακτα κατά της Βίας, χορευτικά σύνολα από μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και χορωδίες με τη συμμετοχή μαθητών.

Το 3ημερο Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στα θέματα: Εκπαίδευση, Οικονομία και Διάκριση. Είχε μεγάλη κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ και το πιο σημαντικό είναι ότι γνωστή τηλεοπτική εκπομπή στην Κρήτη αποφάσισε να αφιερώσει μία εκπομπή για να καλύψει το θέμα της μη-βίας.

-5ος Φωτογραφικός διαγωνισμός «Ειρήνη είναι..»

Ο 5ος φωτογραφικός διαγωνισμός «Ειρήνη είναι…» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: Ειρήνη είναι… τα δικαιώματα των παιδιών.

Φθινόπωρο 2013-Χειμώνας 2014

Στις 2 Οκτωβρίου του 2013 το ¨Δίκτυο Σχολείων για τη Μη-Βία¨ ήταν παρών σε σχολικές μονάδες της Θήβας ,Λειβαδιάς, Ηρακλείου Κρήτης με την δημιουργία του σήματος της μη-βίας και της Ειρήνης που σχημάτισαν τα παιδιά των σχολείων.

Δημιουργήθηκε ένας νέος κύκλος σεμιναρίων με τον τίτλο « Μη-Βία, το διαβατήριο για το μέλλον» στην Αθήνα, Ελευσίνα, την Χαλκίδα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις:

-Διημερίδα «Για μια Ενεργή μη-βίαιη εκπαίδευση»

Τον Νοέμβριο του 2013 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ένα Ευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο «Για μια Ενεργή μη-βίαιη εκπαίδευση», μια διαδραστική διημερίδα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πώς θα γίνει ο κόσμος μας αν…»

Από τον Νοέμβριο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014 αναπτύχθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πώς θα γίνει ο κόσμος μας αν…» όπου οι μαθητές καλούνται να οραματιστούν ένα αύριο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν κατακτηθεί και εδραιωθεί.

Άνοιξη 2014-Καλοκαίρι 2014

-Παρουσίαση- ξενάγηση μαθητών στην έκθεση φωτογραφίας «Ειρήνη είναι…»

Το Γραφείο Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Αθηναίων το διάστημα 13 – 16 Μαΐου φιλοξένησε την έκθεση «Ειρήνη είναι… τα δικαιώματα των παιδιών» όπου σχολεία της πρώτης κοινότητας (1ου διαμερίσματος) του Δήμου Αθηναίων επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Παράλληλα τα παιδιά είχαν μια διαδραστική εμπειρία με θέμα την Ειρήνη, τη Μη Βία και τα δικαιώματα των παιδιών.

Φθινόπωρο 2014-Χειμώνας 2015

-Συνέχεια εκπαιδευτικού προγράμματος «Πως θα γίνει ο κόσμος μας αν…» /’Έκθεση «Ειρήνη είναι τα δικαιώματα των παιδιών»

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Πώς θα γίνει ο κόσμος μας αν…» και η παρουσίαση του φωτογραφικού διαγωνισμού «Ειρήνη είναι… τα δικαιώματα των παιδιών».

-Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η πνευματικότητα στη Μινωική Κρήτη»

Σε σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης ξεκινά ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπό να συνδέσει τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς με την πνευματικότητα της Μινωικής Κρήτης που φτάνει έως τις μέρες μας και συνεχίζει να εμπνέει.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.