Οι τράπεζες έκλεισαν, καιρός να ανοίξουν οι καρδιές μας

oi-trapezes-ekleisan-kairos-nanoiksoun-oi-kardiesΟ φόβος και η ανασφάλεια βρίσκονται μόνιμα μαζί μας τους τελευταίους μήνες. Είναι ο φόβος για το άγνωστο. Είναι ο τρόμος που ξεπηδά από αγχωμένους τίτλους, απελπισμένες τηλεοπτικές φωνές, ψηφιακούς πίδακες μίσους.

Ο φόβος είναι μια ψυχοφυσιολογική αντίδραση, αποτέλεσμα διέγερσης ενός αμυντικού συστήματος. Όταν αυτό ενεργοποιείται, δίνονται αυτόματες, ενστικτώδεις απαντήσεις. Αντιδρούμε άμεσα στον κίνδυνο, πριν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Δεχόμαστε πίεση και δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Το άγνωστο σπάνια είναι καλοδεχούμενο, ειδικά όταν δεν νιώθουμε δυνατοί. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είμαστε δυνατοί ή ότι δεν έχουμε επιλογή. Αντίθετα, «Ακόμη κι εκείνοι που δεν βρίσκονται σε οριακή κατάσταση θα αμφισβητήσουν τις τωρινές συνθήκες τους διαμορφώνοντας ένα σχήμα μελλοντικής ζωής. Ακόμα κι εκείνος που προτιμά να μην σκέφτεται την κατάστασή του ή μεταθέτει σε άλλους αυτή την υπευθυνότητα θα επιλέξει ένα σχήμα ζωής. Έτσι, η ελευθερία επιλογής είναι μια πραγματικότητα απ’ τη στιγμή που αναρωτιόμαστε για τη ζωή και σκεφτόμαστε τις συνθήκες στις οποίες θέλουμε να ζήσουμε. Ανεξάρτητα αν θ’ αγωνιστούμε ή όχι γι’ αυτό το μέλλον, η ελευθερία επιλογής παραμένει. Και είναι μόνο αυτό το γεγονός της ανθρώπινης ζωής που μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη των αξιών, της ηθικής, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων και ταυτόχρονα επιτρέπει την αναίρεση κάθε πολιτικής, κάθε κοινωνικής οργάνωσης, κάθε τρόπου ζωής που εγκαθίσταται χωρίς να δικαιολογήσει το νόημά του, χωρίς να δικαιολογήσει ποια είναι η χρησιμότητά του για το συγκεκριμένο και σημερινό ανθρώπινο ον».

Το ισχυρότερο εργαλείο μας αυτή τη στιγμή είναι μια εικόνα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που είναι καλύτερο και εφικτό, αυτή η εικόνα μπορεί να οδηγήσει στην μετατροπή του παρόντος. Η πίεση των συνθηκών δεν αρκεί, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ανθρώπινες πράξεις μπορούν μόνο να το καταφέρουν. Και αυτές οι πράξεις δεν είναι ενστικτώδεις, δεν είναι απόρροια του φόβου. Είναι η πρόθεση του καθενός μας που θα αγωνιστεί για να πραγματοποιήσει την αλλαγή που επιθυμεί. Το πρώτο βήμα είναι να απορρίψουμε τον φόβο, αυτό το φορτίο που μας κάνει δυσκίνητους, αμφίθυμους, λαχανιασμένους. Να αφήσουμε τη σκέψη και την καρδιά μας να ακουστούν. Τίποτε κακό δεν μπορεί να έρθει από αυτό.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.