Πληροφορίες

Η διαφορά ανάμεσα στο όνειρο & την πραγματικότητα είναι η δράση!

Ο οργανισμός Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία (ΚΧΠΒ) εργάζεται σε διεθνές επίπεδο και προωθεί κάθε δράση, σκέψη και πρωτοβουλία που στοχεύει στον τερματισμό των πολέμων στον κόσμο, αλλά και στην εξάλειψη της βίας και της διάκρισης σε κάθε μορφή τους. Η μεθοδολογία εργασίας του είναι βασισμένη στην ενεργή μη-βία.

Ο ΚΧΠΒ ιδρύθηκε από πρωτοβουλία μελών του Ανθρωπιστικού Κινήματος, του οποίου και αποτελεί ανεξάρτητο οργανισμό.

Στις 27 Ιουλίου 2012 ο ΟΗΕ, μέσω του Οικονομικού και Κοινωνικού συμβουλίου του (ECOSOC), αναγνώρισε τον Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία ως ΜΚΟ συμβουλευτικού χαρακτήρα. Το κείμενο της αναγνώρισης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το 1995 ο ιδρυτής του, ο Ισπανός Rafael de la Rubia, παρουσίασε για πρώτη φορά τον οργανισμό στην “Ανοιχτή συνάντηση για τον Ανθρωπισμό”, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο της Χιλής, παρουσία εκπροσώπων από 40 χώρες.

Από εκείνη τη στιγμή ο ΚΧΠΒ ανέπτυξε πληθώρα δραστηριοτήτων σε αρκετές χώρες και στις 5 ηπείρους. Τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, επικέντρωσε τη δράση του σε εκστρατείες για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, την παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη της μεθοδολίας της ενεργής μη-βίας.

Οι στόχοι του ΚΧΠΒ είναι οι εξής:

  •    Δημιουργία μιας παγκόσμιας μη-βίαιης συνείδησης
  •    Διάλογος, δράση και συνεργασία
  •    Παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός
  •     Αποκήρυξη των βίαιων προσεγγίσεων επίλυσης των συγκρούσεων
  •     Σταδιακή και αναλογική μείωση των συμβατικών όπλων

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Στην ιστορία της ανθρωπότητας ο πόλεμος πάντα ήταν παρών. Αυτό το δράμα είναι κάθε μέρα πιο τραγικό επειδή η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει στους βίαιους να παράγουν μηχανήματα κάθε φορά πιο καταστροφικά. Σήμερα η πυρηνική απειλή τοποθετεί την ανθρωπότητα στο χείλος της αβύσσου.

Οι πόλεμοι και η παραγωγή όπλων επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία των λαών απορροφώντας κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιούνται για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και την καλυτέρευση της ζωής. Η επιρροή που έχει η στρατιωτική βιομηχανία στις κυβερνήσεις και την κοινωνία κάνει τις χώρες που παράγουν όπλα να πιέζουν ώστε να διατηρηθούν οι συγκρούσεις και έτσι να καταναλωθούν, να χρησιμοποιηθούν και να δοκιμαστούν τα όπλα τους τη στιγμή που καμουφλάρουν την απληστία τους με θεωρίες σχετικές με την αναγκαιότητα ή ακόμη και τον «ειρηνοποιό» χαρακτήρα των στρατιωτικών συγκρούσεων, προς όφελος αποκλειστικά και μόνο της οικονομίας τους.

Στο ξεκίνημα της τρίτης χιλιετίας, οι συγκρούσεις σε διάφορα πεδία (οικονομικά, εθνικά ή θρησκευτικά) όχι μόνο δεν κοπάζουν, αλλά τείνουν και να αυξηθούν. Το ίδιο συμβαίνει με την τρομοκρατία. Με τη σιερά της και συνδεδεμένη με το μοντέλο που προτείνει, η κοινωνική βία αυξάνεται τραβώντας μας αμέτρητα χρόνια πίσω. Αν δεν υπάρξει μία αλλαγή κατεύθυνσης, στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε διάφορα πεδία γεγονότα  όλο και πιο βίαια.

Για να δώσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: η πείνα στον κόσμο θα μπορούσε να εξαλειφθεί με το 10% των δαπανών για εξοπλισμούς. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν δίνονταν το 30 ή το 50%, για να καλυτερεύσει η ζωή του κόσμου αντί να δίνεται στην καταστροφή;

Έπειτα από αιώνες με βία, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ειρήνη. Αναμφισβήτητα, όμως, γιατί να μην εργαστούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση με πρόθεση να αλλάξουμε τη ροή της ιστορίας, κατασκευάζοντας ένα αληθινό μέλλον με Ειρήνη και Μη-βία; Θεωρούμε ότι αυτή είναι η ευθύνη μας ως ανθρώπινων όντων. Ο καθορισμός ενάντια στον πόλεμο είναι μια πράξη με νόημα, είναι ηθική, συνεκτική και επείγουσα, δεδομένης της πορείας που παίρνουν τα συμβάντα.

Ας αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη με ελεύθερη βούληση και ας την πρωθήσουμε μαζί με όλους εκείνους που απορρίπτουν κάθε μορφής βία και υπερασπίζονται καθημερινά την ανάπτυξη για όλους, την πραγματική δημοκρατία, την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία της επιστήμης και της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ειρήνης. Σε εμάς αντιστοιχεί να καταγγείλουμε τις βίαιες μειοψηφίες, να τις απομονώσουμε και να τις πιέσουμε ώστε να αλλάξουν τις πολεμοχαρείς πολιτικές τους κατευθύνοντάς τες προς την ανθρώπινη εξέλιξη.

Ενας κόσμος χωρίς πολέμους είναι ένας κόσμος άγνωστος μέχρι τώρα για τον πλανήτη Γη. Η εξάλειψη των πολέμων θα σημαίνει ότι βγήκαμε οριστικά από την ανθρώπινη προϊστορία και ότι κάναμε ένα τεράστιο βήμα στο δρόμο της εξέλιξης για το είδος μας. Ένας κόσμος χωρίς βία είναι μία πρόταση που κοιτάζει προς το μέλλον και που προσδοκά να γίνει πράξη σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε η βία να αντικατασταθεί από το διάλογο.

Σ’ αυτή την προσδοκία μας συνοδεύει η δύναμη της φωνής των χιλιάδων προηγούμενων γενεών που υπέστησαν τις συνέπειες των πολέμων και των οποίων η ηχώ συνεχίζει να ακούγεται σήμερα σε όλους τους τόπους, όπου οι πόλεμοι αφήνουν το καταστροφικό σημάδι τους με νεκρούς, εξαφανισμένους, ανάπηρους, πρόσφυγες, και εκτοπισμένους.

Έχει φτάσει η στιγμή να ακουστεί η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούν από ανάγκη να σταματήσουν οι πόλεμοι. Και μπορούμε να το κατορθώσουμε ενώνοντας όλες τις δυνάμεις του ειρηνισμού και της Ενεργής Μη-βίας!

Προσκαλούμε λοιπόν άτομα, καθώς και αντιπροσώπους και μέλη οργανώσεων, σωματείων, ομάδων, πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, να ενωθούν μαζί μας σ’ αυτήν τη διακήρυξη ώστε αφού εργαστούμε ο κάθε ένας στο πεδίο του, να συμμετάσχουμε σε κοινές δράσεις, σε συμμαχίες και φόρα, ώστε τελικά να παραγάγουμε ένα μεγάλο κίνημα το οποίο θα σταματήσει τους πολέμους και κάθε μορφή βίας και θα προάγει την ειρήνη και την ενεργή μη-βία.

Ας εργαστούμε σήμερα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται!

Γιατί πιστεύουμε στην Ειρήνη και σ’ έναν πιο Ανθρώπινο Κόσμο!

Eναν Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία!

Διακύρηξη του Κόσμου χωρίς Πολέμους & Βία [download pdf]