ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ “ΚΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ”

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, ενώνουμε τη φωνή μας με τις οργανώσεις ειρήνης σε όλο τον κόσμο, και συμμετέχουμε με το δικό μας τρόπο στο “Κύμα Ειρήνης”, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να συνυπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πολλές χώρες του οποίου κατέχουν πυρηνικά όπλα, ενώ στην ίδια τη χώρα πηγαινοέρχονται πλοία που φέρουν πυρηνικά όπλα στη βάση της Σούδας, και επίσης υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογες δραστηριότητες στη βάση του Αράξου. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πλην της Ολλανδίας αρνήθηκαν να υπογράψουν τη Σύμβαση αυτή τον Οκτώβριο του 2016.

Το «Κύμα ειρήνης» είναι μια έκκληση για δράσεις για να κυκλωθεί όλη η γη, συνδέοντας τον πληθυσμό όλου του κόσμου, και καλώντας όλες τις κυβερνήσεις της γης να υπογράψουν τη σύμβαση της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία γι’ αυτό ελήφθη από τους Hibakusha*, δηλαδή επιβιώσαντες των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Η έκκληση GENSUIKYO (Συμβούλιο ενάντια στις Α και Η βόμβες, της Ιαπωνίας)

Με την ευκαιρία της 72ης επετείου του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, το Παγκόσμιο Συνέδριο του 2017 ενάντια στις βόμβες Α και Η, καλεί όλους τους λαούς του κόσμου να ξεκινήσουν διεθνείς ταυτόχρονες δράσεις με τη μορφή «Κύματος ειρήνης» για να πιέσουν όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να αποδεχθούν την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών όπλων, από τις 20 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα που η Συνθήκη θα ανοιχθεί για υπογραφές, μέχρι τις 26, Διεθνή Ημέρα για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, έγινε αποδεκτή τον Ιούλιο του 2017 με την υποστήριξη 122 κρατών. Η Σύμβαση διακηρύσσει ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, δοκιμές, κατασκευή, απόκτηση, κατοχή, αποθήκευση και την χρήση και απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Μεταξύ των 193 μελών-κρατών των Ηνωμένων Εθνών, μόνον 9 χώρες** κατέχουν πυρηνικά όπλα. Αν αυτές αποφασίσουν, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά κατά τη διάρκεια ζωής των Hibakusha.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, γυρίζοντας την πλάτη σ’ αυτή την ιστορική ευκαιρία, παραμένει υπό την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ και αρνήθηκε να αποδεχθεί τη Σύμβαση. Αυτό δεν είναι μόνον αντίθετο στις επιθυμίες των Hibakusha και του λαού που είναι θύμα ατομικών βομβαρδισμών, αλλά και αντίθετο στο σύνταγμα της Ιαπωνίας που αποκηρύσσει για πάντα όλους τους πολέμους.

Το «Κύμα ειρήνης» θα αρχίσει από την Ιαπωνία το μεσημέρι της 20ης Σεπτεμβρίου, θα κυκλώσει όλη την υφήλιο, συνδέοντας δράσεις σε διαφορετικές χώρες που θα καλούν όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να αποδεχθούν τη Σύμβαση. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Παγκοσμίου Συνεδρίου ενάντια στις Α και Η βόμβες, καλούμε όλους και όλες εσάς να οργανώσετε δράσεις, θέτοντας ως κοινό στόλο την «Κατάργηση των πυρηνικών όπλων, και πιέζοντας όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να υπογράψουν και να κυρώσουν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων», και να περιλάβετε την «Έκκληση Hibakusha για τη διεθνή καμπάνια υπογραφών».

 

 

Συνδεθείτε στην έκκληση Hibakusha για συλλογή υπογραφών: http://www.antiatom.org/english/our_activity/ index.php?id=132

 

Peace Wave Task Force

 

Web: http://www10.plala.or.jp/ antiatom

* Οι επιζήσαντες και επιζήσασες της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνική ονομάζονται hibakusha, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “οι άνθρωποι που επλήγησαν από τη βόμβα”.

** Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βόρειος Κορέα, Ισραήλ.

Η Σύμβαση που έγινε δεκτή, στην Αγγλική: https://www.un.org/disarmament/ptnw/

 

Από την Ελλάδα υπογράφουν:

Φεμινιστική οργάνωση ΤΟ ΜΩΒ
Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
Πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς:
ΞΕΚΙΝΗΜΑ Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
Λαϊκή Ενότητα

Πολλές ακόμα οργανώσεις έχουν βγάλει τις δικές τους ανακοινώσεις στις οποίες υποστηρίζουν την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, και κάνουν σχετικές δράσεις

Αθήνα 26-9-2017

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.