Σχετικά με την κατάσταση στην Κορέας και την πολιτική πυρηνικής αποτροπής

Τα μέλη του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία ανησυχούν πολύ για την κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας.

Πρόκληση από ΗΠΑ

Η «κατάσταση πολέμου» που κηρύχθηκε από τη Βόρεια Κορέα μπορεί να μην είναι τίποτα παραπάνω από ρητορική που χρησιμοποιείται για σκοπούς εγχώριας προπαγάνδας για να δείξει πόσο δυνατός είναι ο νέος πρόεδρος, όπως ελπίζει η Νότια Κορέα. Ή αυτό θα μπορούσε να είναι η τελευταία τρέλλα του βορειοκορεατικού καθεστώτος που έχει κρατήσει τον πληθυσμό της χώρας σε κατάσταση φτώχειας και αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο από τη λήξη του πολέμου της Κορέας το 1953.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις εδώ και χρόνια και ο τωρινός κύκλος ασκήσεων αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου. Πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη χρήση βομβαρδιστικών στελθ σε προσομοίωση πιθανής πυρηνικής επίθεσης.

Σε αντίποινα για τις απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτό έχει οδηγήσει σε κυρώσεις, αυξανόμενη ένταση και ενισχυμένη αποφασιστικότητα από την πλευρά της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει περαιτέρω την πυρηνική της δύναμη.

Σαφώς καταδικάζουμε όλες τις απειλές πολέμου, ιδιαίτερα ανάμεσα σε χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Οι ανθρωπιστικές συνέπειες τέτοιων όπλων όπως καταδείχτηκε στην πρόσφατη διάσκεψη στο Όσλο είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή και χρήση τους.

Αλλά κυρίως καταδικάζουμε την προκλητικότητα των ΗΠΑ οι οποίες εκφοβίζουν τον κόσμο με τα πυρηνικά όπλα από τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η συνεχής στρατιωτική παρουσία τους στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχει συμβάλλει στην αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και εντείνει τη νευρικότητα των ηγετών της Βόρειας Κορέας.

Οι ΗΠΑ, που δεν τους αρκεί ότι είναι η μοναδική χώρα που έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα εφιαλτικά όπλα, συνεχίζουν να απειλούν να τα χρησιμοποιήσουν  σε οποιαδήποτε χώρα δεν συμπαθούν.

Αντί να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για αφοπλισμό σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, δαπανούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολλάρια για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους και κάνουν μόνο μικρές περικοπές, πράγμα το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να καταστρέψουν την ανθρωπότητα αρκετές φορές ακόμα.

Ο μύθος της πυρηνικής αποτροπής

Η στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ βασίζεται στην πολιτική της πυρηνικής αποτροπής, η οποία είναι ένα ψέμα κτισμένο στο μύθο ότι η Ιαπωνία παραδόθηκε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από τις βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Ωστόσο, έχει καταστεί προφανές στους ιστορικούς από την κατάρρευση της Σοβιετικής ‘Ενωσης ότι η κήρυξη πολέμου από την ΕΣΣΔ στην Ιαπωνία και η εισβολή των κατεχόμενων περιοχών στην Κίνα ήταν αυτό που προκάλεσε τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

Τα πυρηνικά όπλα δεν απέτρεψαν την ΕΣΣΔ να εγκαταστήσει όπλα στη Κούβα, δεν απέτρεψαν την Κίνα να υποστηρίξει τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο της Κορέας, δεν απέτρεψαν το στρατιωτικό καθεστώς της Αργεντινής να στείλει στρατεύματα στα νησιά Φώκλαντ/Μαλβίνες και δεν απέτρεψαν το Ιράκ να βομβαρδίσει το Ισραήλ με πυραύλους σκουντ. Πως ακριβώς λειτουργεί η πυρηνική αποτροπή;

Η πυρηνική αποτροπή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δικαιολογία για να διατηρηθεί ένα μοντέλο βασισμένο στον πόλεμο. Είναι πια καιρός ο κόσμος να αφυπνισθεί και να καταλάβει ότι τα πυρηνικά όπλα δημιουργούν παγκόσμια αστάθεια αντί για ειρήνη και απορροφούν τεράστιες ποσότητες από τους οικονομικούς πόρους του κόσμου οι οποίοι θα μπορούσαν να δαπανηθούν κατά καλύτερο τρόπο για τη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης και των υποδομών σε όλο τον κόσμο, πράγμα το οποίο είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της ειρήνης.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη αποφανθεί ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα αποτελούσε παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, με ή χωρίς πρόθεση, θα αποτελούσε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία καλεί τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Επίσης καλούμε όλες τις χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να αποφευχθεί μια επιθετική ενέργεια.

Καλούμε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν άμεσα τις στρατιωτικές τους ασκήσεις και ζητούμε την άμεση επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για τη δημιουργία μιας ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα στη βορειοανατολική Ασία.

Η επί 60 χρόνια διαίρεση ενός λαού με ιστορία που εκτείνεται σε βάθος 5000 χρόνων είναι παράλογη και η διεθνής κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να επανορθωθεί αυτός ο απάνθρωπος διαχωρισμός μιας χώρας, ενός λαού ακόμα και οικογενειών.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε να κηρυχθεί επιτέλους τέλος στον πόλεμο της Κορέας και να διαλυθεί η αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Τελειώνουμε αυτή τη δήλωση με λόγια μελών του Κόσμου χωρίς Πολέμους και Βία στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα με αφορμή την Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη-βία στις 18 Οκτωβρίου 2009, λίγο αργότερα αφού οι διεθνείς παρατηρητές της Παγκόσμιας Πορείας έγιναν οι πρώτοι αλλοδαποί που επισκέφθηκαν το εσωτερικό της αποστρατικοποιημένης ζώνης:

«Παροτρύνουμε αυτούς που έχουν την εξουσία στο βορρά και στο νότο να καθίσουν και να διαπραγματευτούν, να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά εγωιστικά τους συμφέροντα και να αφήσουν το λαό να είναι ο πρωταγωνιστής. Επίσης, παροτρύνουμε το λαό της Κορέας να αγωνιστεί για απελευθέρωση μέσω διαπραγματεύσεων απορρίπτοντας κάθε μορφή βίας. Μόνο μέσω του λόγου μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σπάσουμε τα δεσμά: δεσμά που ως τώρα έχουν εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών αυτής της όμορφης χώρας και έχουν σπείρει μίσος, δυσπιστία και διχόνοια.»

 

Δημοσιεύθηκε στη διεθνή ιστοσελίδα του Κόσμου χωρίς Πολέμους και Βία στις 31.3.2013

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.