Για την παγκόσμια ημέρα μετανάστη 2013

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  Οι πόλεμοι και οι οικονομικές ανισότητες, τα καθεστώτα που με κάθε βίαιο τρόπο επιβάλλονται στους πληθυσμούς χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι οι βασικές αιτίες για τη δημιουργία μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων από άλλες ηπείρους και χώρες προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα ως βασικό σύνορο, που πρόσφατα καθώς πλήττεται από την κρίση αποτελεί κυρίως πέρασμα προς την «Ευρώπη της επαγγελίας», υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων, «φιλοξενώντας» τους στα κέντρα κράτησης.

Μέχρι στιγμής η χώρα μας αριθμεί 13 καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για κακές συνθήκες κράτησης σε αυτά τα κέντρα. Κακή σίτιση, άθλιες συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκής προαυλισμός, μεικτές κρατήσεις ανηλίκων και ενηλίκων και άλλα ζητήματα που αναδεικνύονται στην πολυσέλιδη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δημοσιεύθηκε φέτος το Μάιο. Ταυτόχρονα η «παράτυπη» είσοδος στη χώρα που αποτελεί διοικητικό παράπτωμα τιμωρείται με εγκλεισμό για χρονικό διάστημα που φθάνει σε πολλές περιπτώσεις τους 18 μήνες. Το «τείχος» που δημιουργήθηκε κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Ελλάδας έσπρωξε τους απελπισμένους ανθρώπους, που αφήνουν τις εμπύρετες πολεμικές ζώνες του Αφγανιστάν και της Συρίας, να επιλέξουν τη θαλάσσια οδό. Έτσι κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα καταντάμε να μετράμε θύματα στη θαλάσσια ζώνη της Μεσογείου.

Ο Κόσμος χωρίς πολέμους και βία αντιτίθεται σε κάθε πόλεμο που χρησιμοποιείται ως μέσο επίλυσης των διαφορών και έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά. Δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε βίαιο μέσο και σε κάθε πολιτική που δημιουργεί κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και κατά συνέπεια μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα. Αναγνωρίζει δυστυχώς την εμπλοκή της Ευρώπης άμεσα ή έμμεσα στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων που οδηγούν στην εξαθλίωση και τη μαζική φυγή. Καταδικάζει την αδιαφορία και την υποκρισία της Ευρώπης που από τη μία πλευρά εμπλέκεται στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων σε τρίτες χώρες και από την άλλη γυρνά πλευρό στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και
προσφυγικού ζητήματος.

Ως μέλη του Κόσμου χωρίς πολέμους και βία:

  •      Στηρίζουμε την πανευρωπαϊκή καμπάνια της κοινωνίας των πολιτών για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης.
  •     Προτείνουμε ανοιχτά κέντρα υποδομής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  •      Ζητάμε να δοθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες που αιτούνται.
  •      Επιθυμούμε να δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
  •      Φωνάζουμε περήφανα πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρίνεται ως «λαθραίος».

Ομάδα Τύπου
ΜΚΟ Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.