Παγκόσμια πορεία για την ειρήνη και τη μη-βία

Η Παγκόσμια Πορεία ξεκίνησε από τη Νέα Ζηλανδία στις 2 Οκτωβρίου 2009, την επέτειο της γέννησης του Gandhi, ανακηρυχθείσα ως «Διεθνή Ημέρα της Μη-βίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Ολοκληρώθηκε στα βουνά των Άνδεων (Punta de Vacas, Aconcagua, Αργεντινή) στις 2 Ιανουαρίου 2010. Η Πορεία διήρκησε 93 ημέρες, τρεις μακριοί μήνες ταξιδιού. Πέρασε μέσω όλων των κλιμάτων και των εποχών, από το καυτό καλοκαίρι των τροπικών και των ερήμων, στο χειμώνα της Σιβηρίας. Το αμερικανικό και ασιατικό στάδιο είναι οι μακρύτεροι και οι δύο σχεδόν ένας μήνας. Μια μόνιμη βάση εκατό ανθρώπων διαφορετικών υπηκοοτήτων ολοκλήρωσε το ταξίδι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πορείας.

*Παγκόσμιο μωσαϊκό φωτογραφιών

Γιατί

Επειδή μπορούμε να εξαλείψουμε την παγκόσμια πείνα με το 10% του ποσού που ξοδεύεται για όπλα. Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή εάν το 30-50% του προϋπολογισμού που χαραμίζεται για όπλα επενδυόταν προς τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αντί να χρησιμοποιείται για την καταστροφή.

Επειδή η αφάνιση των πολέμων και της βίας σημαίνει να αφήσουμε πίσω μας την ανθρώπινη προϊστορία και να κάνουμε ένα γιγάντιο βήμα προς την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Επειδή σε αυτήν τη φιλοδοξία συνοδευόμαστε από τη δύναμη των φωνών των εκατοντάδων προγενέστερων γενεών που υπέστησαν τις συνέπειες του πολέμου και των οποίων η ηχώ συνεχίζει να ακούγεται σήμερα σε όλες εκείνες τις περιοχές όπου συνεχίζει να αφήνει το απαίσιο ίχνος των νεκρών, των εξαφανισμένων, των ανάπηρων, πρόσφυγες και μετατοπισμένους.

Επειδή ένας «κόσμος χωρίς πολέμους» είναι μια εικόνα που ανοίγει το μέλλον και επιδιώκει να γίνει πραγματικότητα σε κάθε γωνία του πλανήτη, όπως η βία δίνει τόπο στο διάλογο.

Η στιγμή έχει έρθει για τους άφωνους να ακουστούν! Από οδυνηρή και επείγουσα ανάγκη εκατομμύρια των ανθρώπινων όντων φωνάζουν για ένα τέλος στους πολέμους και τη βία.

Αυτό μπορούμε να επιτύχουμε ενώνοντας όλες τις δυνάμεις του φιλειρηνισμού και της ενεργού μη βίας παγκοσμίως.

Πότε

Η Παγκόσμια Πορεία θα αρχίσει στη Νέα Ζηλανδία στις 2 Οκτωβρίου 2009, την επέτειο της γέννησης του Gandhi, ανακηρυχθείσα ως «Διεθνή Ημέρα της Μη Βίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Θα ολοκληρωθεί στα βουνά των Άνδεων (Punta de Vacas, Aconcagua, Αργεντινή) στις 2 Ιανουαρίου 2010.

Η Πορεία θα διαρκέσει 90 ημέρες, τρεις μακριούς μήνες  ταξιδιού. Θα περάσει μέσω όλων των κλιμάτων και των εποχών, από το καυτό καλοκαίρι των τροπικών και των ερήμων, στο χειμώνα της Σιβηρίας.

Ποιοι συμμετέχουν

Η Πορεία είναι πρωτοβουλία του «Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία» – ενός διεθνή οργανισμού προωθημένου από το Ανθρωπιστικό Κίνημα, το οποίο λειτουργεί εδώ και 15 έτη στους τομείς του ειρηνισμού και της μη-βίας.

Η Παγκόσμια Πορεία, εντούτοις, θα δημιουργηθεί και θα διαμορφωθεί από όλους μας. Είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε άτομο, οργάνωση, συλλογικότητα, ομάδα, πολιτικό κόμμα, επιχείρηση, κ.λπ., που μοιράζεται την ίδια ευαισθησία γι’ αυτήν την προοπτική. Αυτή η Πορεία δεν είναι κάτι κλειστό. Αντιθέτως, είναι ένα ταξίδι που θα εμπλουτιστεί σταδιακά από τις δραστηριότητες που θα οργανώσουν οι διάφορες πρωτοβουλίες.

Έτσι, αυτή είναι μια πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή, ώστε ο καθένας να συμβάλλει με τη δημιουργικότητά του, απ’ όποιο μέρος η πορεία περνάει, σε μία μεγάλη σύγκλιση των πολλαπλών δραστηριοτήτων: φεστιβάλ, συναυλίες, πολιτιστικά, αθλητικά, εκπαιδευτικά δρώμενα, fora, συναντήσεις. Υπάρχει θέση για όλα όσα η φαντασία μπορεί να επινοήσει.

Τα πιθανά κανάλια της συμμετοχής είναι πολλαπλά και διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής συμμετοχής στην Πορεία μέσω Διαδικτύου.

Αυτή είναι μια πορεία από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους, με την ελπίδα να έρθουμε σε επαφή με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Για αυτόν το λόγο ζητάμε απ’ όλα τα ΜΜΕ να διαδώσουν τα νέα για αυτό το ταξίδι που θα γυρίσει τον κόσμο πρεσβεύοντας την Ειρήνη και τη Μη-βία.

Τι πρόκειται να συμβεί

Καθώς περνά από την κάθε πόλη θα υπάρξουν διάφορα fora, διασκέψεις και γεγονότα (αθλητικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, κ.λπ.) που θα οργανωθούν σύμφωνα με τις τοπικές πρωτοβουλίες που προκύπτουν.

Αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες προγράμματα έχουν ήδη τεθεί σε κίνηση από τα διαφορετικά άτομα και οργανώσεις.

Οι σκοποί και οι στόχοι μας

Να καταγγελθεί η επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση που μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο, ο οποίος θα ήταν η μέγιστη καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας – ένα αδιέξοδο.

Να δοθεί μια φωνή στην πλειοψηφία των παγκόσμιων πολιτών που θέλουν την ειρήνη. Αν και η πλειοψηφία της ανθρώπινης φυλής αντιτάσσεται στο κυνήγι των εξοπλισμών, δε στέλνουμε ένα ενοποιημένο σήμα. Αντ’ αυτού χειραγωγούμαστε από μια ισχυρή μειονότητα και υφιστάμεθα τις συνέπειες. Ο καιρός έχει έρθει να σταθούμε μαζί και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας. Ενωθείτε με πλήθος άλλων στην αποστολή ενός σαφούς μηνύματος και η φωνή σας θα πρέπει να ακουστεί!

Να επιτευχθούν η παγκόσμια εξόντωση των πυρηνικών όπλων, η άμεση απόσυρση των εισβαλλόντων στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, η προοδευτική και ανάλογη μείωση των συμβατικών όπλων, η υπογραφή συνθηκών μη-βίας μεταξύ των εθνών και η αποκήρυξη του πολέμου ως τρόπου επίλυσης των συγκρούσεων από τις κυβερνήσεις.

Να εκτεθούν οι πολλές άλλες μορφές βίας (οικονομική, φυλετική, σεξουαλική, θρησκευτική κλπ) που αυτήν την περίοδο διαπράττονται κρυφά ή μεταμφιεσμένα από τους δράστες τους και να δοθεί σε όσους υφίστανται τέτοια βία μια δίοδος για ν’ακουστούν.

Να δημιουργηθεί παγκόσμια συνειδητοποίηση – όπως έχει ήδη συμβεί με τα περιβαλλοντολογικά θέματα – για την επείγουσα ανάγκη να καταδικαστούν όλες οι μορφές βίας για να επέλθει η πραγματική ειρήνη.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη-βία προτάθηκε στη διάρκεια του Συμποσίου του Παγκόσμιου Κέντρου Ανθρωπιστικών Μελετών στο Πάρκο Μελέτης και Συλλογισμού στο Punta de Vacas (Argentina) στις 15 Νοεμβρίου 2008.

Αυτή η Πορεία επιδιώκει να δημιουργήσει συνείδηση απέναντι στην επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση που διανύουμε, που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πιθανότητα μίας πυρηνικής σύγκρουσης, από τους εξοπλισμούς και από τη βίαιη στρατιωτική κατοχή περιοχών.

Είναι μία πρόταση κοινωνικής κινητοποίησης άνευ προηγουμένου, παρακινημένη από το Ανθρωπιστικό Κίνημα διά μέσου ενός από τους οργανισμούς του, τον Κόσμο χωρίς πολέμους και βία.

Η αρχική πρόταση αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Σε λίγους μήνες η Παγκόσμια Πορεία είχε την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων, ειρηνιστικών και μη-βίαιων ομάδων, διαφόρων ιδρυμάτων και θεσμών, διεθνών προσωπικοτήτων της επιστήμης, του πολιτισμού και της πολιτικής, ευαίσθητους απέναντι στο επείγον της στιγμής. Επίσης έδωσε έμπνευση για μια τεράστια ποικιλία πρωτοβουλιών σε πάνω από 100 χώρες, διαμορφώνοντας ένα ανθρώπινο φαινόμενο γρήγορης αύξησης (www.theworldmarch.org).

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ

Ζούμε μία κρίσιμη κατάσταση σε όλο τον κόσμο που χαρακτηρίζεται από τη φτώχεια σε πάρα πολλές περιοχές, την αντιπαλότητα ανάμεσα σε πολιτισμούς, τη βία και τη διάκριση που μολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς.

Υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα γεωγραφικά σημεία, μια βαθιά κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στα οποία σήμερα προστίθεται και η αυξανόμενη πυρηνική απειλή, που είναι το πιο επείγον θέμα αυτήν τη στιγμή. Είναι μια στιγμή συσσωρευμένης περιπλοκότητας, που κυριαρχούν τα ενδιαφέροντα της ανεύθυνης κατοχής των πυρηνικών όπλων και η τρέλα των βίαιων ομάδων με πιθανή πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά περιορισμένης διάστασης. Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ρίσκο ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία σύγκρουση που θα ερημώσει τα πάντα.

Δεν είναι απλά ένα άθροισμα επί μέρους κρίσεων, βρισκόμαστε μπροστά στην παγκόσμια αποτυχία ενός συστήματος του οποίου η μεθοδολογία δράσης είναι η βία και του οποίου η κεντρική αξία είναι το χρήμα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Για να αποφύγουμε την πυρηνική καταστροφή στο μέλλον πρέπει να ξεπεράσουμε τη βία σήμερα, απαιτώντας:

• Τον πυρηνικό αφοπλισμό σε παγκόσμιο επίπεδο,

• Την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων εισβολής σε περιοχές υπό κατοχή,

• Τη σταδιακή και αναλογική μείωση των συμβατικών όπλων,

• Την υπογραφή συμφώνων αναστολής των επιθέσεων ανάμεσα σε χώρες,

• Την αποκήρυξη των πολέμων από τις κυβερνήσεις ως μέσου επίλυσης των συγκρούσεων.

Το επείγον είναι να δημιουργήσουμε συνείδηση για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Είναι επίσης αναγκαίο να ξυπνήσουμε τη συνείδηση της Μη-βίας που μας επιτρέπει να απορρίψουμε όχι μόνο τη φυσική βία, αλλά επίσης κάθε μορφή βίας (οικονομική, φυλετική, ψυχολογική, σεξουαλική κλπ.). Αυτή η νέα ευαισθησία θα μπορέσει να εδραιωθεί και να επηρεάσει τις κοινωνικές δομές, ανοίγοντας το δρόμο για το μελλοντικό Παγκόσμιο Ανθρώπινο Έθνος.

Απαιτούμε το δικαίωμά μας να ζούμε με ειρήνη και ελευθερία. Δε ζούμε με ελευθερία όταν ζούμε υπό το καθεστώς απειλών.

Η Παγκόσμια Πορεία είναι ένα κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους για να προστεθούν στην προσπάθεια και να πάρουν στα χέρια τους την υπευθυνότητα να αλλάξουμε τον κόσμο μας, ξεπερνώντας την προσωπική βία, βοηθώντας το πιο κοντινό τους περιβάλλον και μέχρι εκεί που φτάνει η επιρροή τους.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη-βία ήδη έχει δώσει έμπνευση σε διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μια απ’ αυτές θα είναι η συμβολική πορεία από ένα γκρουπ πολυπολιτισμικό το οποίο θα διασχίσει τις έξι ηπείρους. Θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα της Μη-βίας) στο Wellington (Νέα Ζηλανδία), και θα τελειώσει στις 2 Ιανουαρίου 2010 στους πρόποδες της κορυφής Aconcagua, στο Punta de Vacas (Αργεντινή).

Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, σε εκατοντάδες πόλεις θα πραγματοποιούνται πορείες, φεστιβάλ, fora, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις για να δημιουργηθεί συνείδηση για το πόσο επείγον είναι να εδραιωθεί η Ειρήνη και η Μη-βία. Και σε όλο τον κόσμο οι εκστρατείες υποστήριξης της Πορείας θα πολλαπλασιάσουν αυτό το σύνθημα πολύ περισσότερο από όσο τώρα φανταζόμαστε.

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους μπαίνει σε κίνηση από πρωτοβουλία του κόσμου. Η αληθινή δύναμη αυτής της Πορείας γεννιέται από την απλή δράση των ανθρώπων που για λόγους συνείδησης προστίθενται σε μία αξιόλογη αιτία και την μοιράζονται με άλλους.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Πορείας: Rafael de la Rubia

Εκπρόσωπος Αφρικής: Michel Ussene

Εκπρόσωπος για την Asia-Pacífico: Sudhir Gandotra

Εκπρόσωπος της Ευρώπης: Giorgio Schultze

Εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής: Tomás Hirsch

Εκπρόσωπος της Βόρειας Αμερικής: Chris Wells

Διακήρυξη της Παγκόσμιας Πορείας για την Ειρήνη και τη Μη-βία

Μια ανοικτή επιστολή από έναν απλό πολίτη προς τους ισχυρούς του κόσμου.

Η βία έχει εισχωρήσει στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και δεν υπάρχει τρόπος να τη σταματήσουμε. Δεν υπάρχει κυβέρνηση, ούτε στρατός, ούτε θρησκεία, ούτε πολιτικό κόμμα, ούτε οικονομική ένωση ικανά να σταματήσουν τη Βία στον κόσμο. Δεν υπάρχει ικανή δύναμη να σταματήσει τη βία που μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, διαποτίζοντας όλες τις δράσεις μας και τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μας. Η καταστροφική δύναμη της βίας που υπερνικά την ανθρωπότητα έχει γίνει αυξανόμενα τρομακτική και επικίνδυνη. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης της βίας συνεχίσει να αυξάνει μαζί με τις καταστροφικές της ικανότητες, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των γεγονότων που προειδοποιούν για μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, που δεν ήταν ποτέ πριν τόσο μεγάλες; Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα φονικών, πυρηνικών, βιολογικών, χημικών και συμβατικών όπλων με τη δύναμη να εξαφανίσουν τη ζωή από τον πλανήτη. Αυτός ο χρόνος που είχαμε την πιο σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση, στην οποία όλοι μας βίωσαν τον αντίκτυπο της ύφεσης, ήταν για ακόμα μια φορά το έτος στο οποίο οι επενδύσεις σε εξοπλισμούς έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει και πρέπει να πάρουμε μια βαθειά απόφαση μέσα μας. Είτε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις κυβερνήσεις μας με τις μιλιταριστικές τους πολιτικές, τις οποίες συνεχώς δικαιολογούν με φόβο και εκδίκηση, ή θα ενώσουμε τις φωνές και τα συναισθήματά μας με αυτά εκατομμυρίων ανθρώπων διαφορετικών χωρών, φυλών, πιστεύω και πολιτισμών ώστε να φωτίσουμε την ανθρώπινη συνείδηση με το φως της Μη-βίας.

Τα πυρηνικά όπλα έχουν διασπαρθεί σε πάρα πολλές χώρες και βρίσκονται στην ευχέρεια χρήσης από ομάδες που δεν υπόκεινται σε έλεγχο από τον ΟΗΕ. Σήμερα η δικαιολόγησή τους ως αποτρεπτικών ή αμυντικών έχει αγγίξει το όριο του παραλογισμού και πιστεύουμε πως ο μόνος δρόμος είναι η Απόλυτη Παγκόσμια Αποπυρηνικοποίηση.

Προς τους Προέδρους και τους Πρωθυπουργούς των ΗΠΑ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Λ.Δ. Κίνας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Βόρειας Κορέας και του Ισραήλ:

Η ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας αυτήν τη στιγμή είναι δική σας. Είστε αυτοί που αποφασίζετε ανάμεσα στην Ιστορία και την Προϊστορία, ανάμεσα στον ανθρωπισμό και την αποκτήνωση, ανάμεσα σε έναν πλανήτη για όλους και έναν πλανήτη γεμάτο φόβο, ανάμεσα σε μια πρόσφορη Γη και σε μια μολυσμένη έρημο. Εσείς είστε υπεύθυνοι για το κοινωνικό κλίμα που θα βιώνουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια.

Βρισκόμαστε σε κίνηση, ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη για να δυναμώσουμε τις φωνές που απαιτούν έναν ανθρώπινο κόσμο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο πόνο για το συνάνθρωπό μας. Δε θέλουμε άλλους πολέμους. Αυτές τις επιθέσεις τις βιώνουμε μέσα μας. Προκλήθηκε μια αλλαγή στη συνείδησή μας και δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι αναγκαίο να καταργήσουμε τα όπλα μαζικής καταστροφής όπως και το να μετατρέψουμε το οικονομικό σύστημα που παράγει φτώχεια, διάκριση και θάνατο. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη ζωή, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους.

Σήμερα απαιτούμε να θέσετε ως προτεραιότητες στην εξωτερική και αμυντική πολιτική σας:

  • παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό
  • άμεση απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από τις κατειλημμένες περιοχές
  • τη σταδιακή και αναλογική μείωση των συμβατικών όπλων
  • την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών μη επίθεσης
  • την απόρριψη του πολέμου από τις κυβερνήσεις ως μέσου επίλυσης των διαφορών

Δε θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητη η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη-βία σε εμάς τους ίδιους, στις οικογένειές μας, στις πόλεις μας και στον κόσμο.

Θα προωθήσουμε αυτήν την αποφασιστικότητα, που αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του καθένα μας, ώστε να δυναμώσει μαζί με τα θετικότερα στοιχεία του ανθρώπινου όντος.

Είμαστε χιλιάδες, θα είμαστε εκατομμύρια και ο κόσμος θα αλλάξει.

Υπογραφή

Rafael de la Rubia

Παγκόσμιος εκπρόσωπος

ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία»

2 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα για τη Μη-βία

Έναρξη της Παγκόσμιας Πορείας για την Ειρήνη και τη Μη-βία.

Το ελληνικό κομμάτι της Παγκόσμιας Πορείας: Από τις χώρες που δεν περνάει ο κεντρικός κορμός της πορείας διοργανώνονται παράλληλες διαδρομές που θα «βαδίσουν» συγκλίνοντας στην κεντρική πορεία. Από την Ελλάδα θα γίνει  μία διαδρομή από Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου και από εκεί διαμέσου των Βαλκανίων μέχρι τη Γενεύη.

Από τη Θεσσαλονίκη προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη θα ξεκινήσει στις 30 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσα από αρκετές βαλκανικές πόλεις καταλήγοντας στη Γενεύη στις 9 Νοεμβρίου.

Το βαλκανικό κομμάτι της παγκόσμιας πορείας θα ξεκινήσει με μια βασική ομάδα 40 ατόμων από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μέσω των βαλκανίων και της Ιταλίας θα καταλήξει στη Γενεύη όπου αντιπρόσωποι της πορείας θα συναντήσουν εκπροσώπους από την έδρα των ηνωμένων εθνών. Μια αντιπροσωπεία από Αίγυπτο, Ισραήλ και Παλαιστίνη θα ενταχθεί στη βασική ομάδα της πορείας στην Κωσταντινούπολη. Η ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο άτομα από κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν, από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές και τον εκπρόσωπο τύπου για την πορεία προς την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά την άφιξη των βασικών μελών της πορείας σε κάθε πόλη, η αντιπροσωπεία θα είναι ευπρόσδεκτη από τον πληθυσμό και τις τοπικές αρχές. Το καραβάνι της πορείας θα διασχίζει τις πιο σημαντικές περιοχές της πόλης με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συναντήσεις, συναυλίες, εργαστήρια και παρουσιάσεις των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η τραγωδία των Βαλκανίων είναι μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου. Εάν ξεκινούσε μια δυνατή φωνή για την Ειρήνη και τη Μη Βία από αυτή την περιοχή, θα ήταν ένα σημάδι ότι κάτι καινούριο και μεγάλο αναδεικνύεται στον κόσμο. Ένα σημάδι για το μέλλον ενός παγκόσμιου ανθρώπινου έθνους.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

28 Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη

30 Οκτωβρίου Οχρίδα

31 Οκτωβρίου Σκόπια

1 Νοεμβρίου Πρίστινα

2 Νοεμβρίου Βελιγράδι

3 και 4 Νοεμβρίου Σαράγεβο

5 και 6 Νοεμβρίου Ζάγρεμπ

7 Νοεμβρίου Λουμπλιάνα

7 Νοεμβρίου Τριέστη – Sezana

8 Νοεμβρίου Αβιάνο και Βισέντζα

9 Νοεμβρίου Γενεύη

 Ελληνικές προσωπικότητες που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Πορεία

 

Κώστας Μαραβέγιαςmaravegias «Κάθε φορά που σε κοιτάζω στα μάτια απορώ, γιατί η δική σου γαλήνη και ηρεμία δεν διαπερνά τις συχνότητες του κόσμου σβήνοντας κάθε ένταση και μίσος.»

Ρίτα Αντωνοπούλουrita «Είναι μια έννοια που συγκρούεται δυνατά με κάθε ίχνος λογικής του απλού, κοινού, θνητού νου μου. Ταυτόχρονα νιώθω ότι δεν έχω τρόπο να εναντιωθώ σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Το μόνο που έχω είναι η φωνή μου και οι πράξεις μου. Όσο μπορώ να δηλώνω τη θέση μου τραγουδώντας, θα το κάνω με όλη μου την ψυχή.»

Νατάσσα Μποφίλιουnatasa Ελληνίδα ερμηνεύτρια, γνωστή τόσο από το cd-single «Εν λευκώ» σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη όσο και από το άλμπουμ «Μέχρι το τέλος», που κατάφερε να εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς.

Μιχάλης Οικονόμουmixalis «Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη σημερινή μέρα. Φτάνει να μη θεωρούμε την κάθε νέα μέρα ως κάτι δεδομένο. Κι αυτό ισχύει για κάθε μέρα που περνάει. Γι’ αυτό, το θέμα της Ειρήνης δε σηκώνει άλλη αναβολή, το κάθε «σήμερα» είναι πολύτιμο για να ακουστεί το μήνυμά της. Κι αν δε γίνει σήμερα, δε θα γίνει ποτέ. Και πρέπει να γίνει δυνατά και ν’ ακουστεί παντού. Το χαμόγελο είναι η εισαγωγή στην Ειρήνη, κι επειδή η ίδια η Ειρήνη δεν είναι απλά ένας ακόμα στόχος, αλλά το βασικό μέσο για να φτάσουμε σ” αυτόν τον στόχο, χρειάζεται να οπλιστούμε με άφθονο χαμόγελο και επιτέλους να δράσουμε. Όχι απλά να μιλάμε για την Ειρήνη, αλλά να πιστέψουμε σ’ αυτήν. Κι όχι μόνο να την πιστέψουμε, αλλά να δράσουμε γι’ αυτήν. Κι αυτό θέλουμε να κάνουμε τώρα…»

ΜΙΚΡΟmikro «Ονειρευόμαστε έναν κόσμο χωρίς σύννεφα πολέμου όπου όλοι θα ζούμε ενωμένοι και αγαπημένοι. Ευχόμαστε να βγούνε τα όνειρα μας αληθινά και να ζήσουμε με ειρήνη στη γη!»

Νίκος Πορτοκάλογλουportokaloglu2 «Give peace a chance…»

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδηςalexandros_emmanuilidis2 Εύχομαι η Πορεία, έκτος από τις πόλεις μας, να περάσει και από μέσα μας και να μας παρασύρει σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Γιώργος Δημητριάδηςgiorgos_dimitriadis2

 

Διεθνείς προσωπικότητες που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Πορεία

Noam Chomskync1 «Η παγκόσμια πορεία για την ειρήνη και τη μη-βία είναι μια πανέμορφη ιδέα, τόσο ταιριαστή με την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γκάντι… θα πρέπει να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για όλους όσους επιθυμούν την πραγμάτωση των ιδανικών που είχε σε όλη του τη ζωή ο Γκάντι με τρόπους και πρακτικές που δύσκολα τις πλησιάζουμε σήμερα». Ο Τσόμσκυ είναι καθηγητής πανεπιστημίου στο MIT.

Dalai Lamadalai-lama Η αγιοσύνη του, ο 14ος Δαλάι Λάμα, Τενζίν Γκιάτσο, είναι αρχηγός κράτους αλλά και θρησκευτικός οδηγός του Θιβέτ. Ζει στην εξορία στη Νταραμσαλά της βόρειας Ινδίας. Το 1989 του δόθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το μη-βίαιο αγώνα του με στόχο την απελευθέρωση του Θιβέτ.

Evo Moralesmorales Πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, ο πρώτος πλήρως αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας ύστερα από την εισβολή των Ισπανών πριν περίπου 500 χρόνια.

Viggo Mortensenviggo Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ποιητής, μουσικός, φωτογράφος και ζωγράφος. Γνωστός για τους ρόλους του στην τριλογία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών», «Η ιστορία της Βίας» και «Επικίνδυνες Υποσχέσεις».

Pedro Almodovaralmodovar Ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός, με περισσότερες από 30 ταινίες στο ενεργητικό του, πολλές εκ των οποίων έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το “Όλα για τη μητέρα μου”, “Μίλα της” και “Γύρνα πίσω”.

Penelope Cruzcruz Ισπανίδα ηθοποιός, γνωστή και από τη συνεργασία της με το σκηνοθέτη Pedro Almodovar και τους ρόλους στις ταινίες του, της απένειμαν το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών.

Michelle Bacheletbachelet Η Michelle Bachelet είναι η τωρινή πρόεδρος της Χιλής, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που κατέχει αυτό το αξίωμα.

Philip Glassglass Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες που επηρέασαν τα τέλη του 20ου αιώνα, έχοντας γράψει διεθνώς αναγνωρισμένες όπερες, συμφωνίες, κονσέρτα, σόλο δουλειές, έγχορδα κουαρτέτα και μουσική ταινιών (για την οποία ήταν υποψήφιος 3 φορές για Όσκαρ). Οι όπερές του καθώς και τα «Einstein on the Beach», «Akhenaton,» και «Satyagraha», έχουν ως θέμα τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μαχάτμα Γκάντι.

Yoko Onoyoko Καλλιτέχνιδα, τραγουδίστρια, μουσικός, παραγωγός και ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης – ζει και εργάζεται στη Ν.Υόρκη. Γνωστή και από το γάμο της με τον John Lennon.

Jimmy Cartercarter Πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Προσπάθησε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπραγματεύτηκε ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου το 1979. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εν ζωή πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. μετά τον George H. W. Bush.

Juanesjuanes Ο Χουάνες είναι τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας, παραγωγός και ενορχηστρωτής ισπανόφωνης ποπ και ροκ μουσικής αλλά αυτοαποκαλείται και ακτιβιστής για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Εξελέγη από το περιοδικό People των ΗΠΑ μέσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ονομάστηκε Πρέσβης της χαράς από το λαό του Εκουαδόρ και έχει κληθεί να τραγουδήσει στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης. Έχει κερδίσει 17 λατινικά βραβεία Γκράμμι, 9 βραβεία του MTV αλλά και πολλές άλλες βραβεύσεις για τα τραγούδια του που αναφέρονται στην ειρήνη, την αγάπη και τις καταστροφές που προκαλεί ο πόλεμος.

Lou Reedlou_reed Ο Lou Reed είναι ένας Αμερικανός μουσικός της ρόκ γνωστός ως ο κιθαρίστας και ερμηνευτής των ‘‘The Velvet Underground‘‘. Ο Reed είχε επίσης μια επιτυχημένη σόλο καριέρα. Μεταξύ των γνωστών του τραγουδιών βρίσκουμε τα “Walk on the Wild Side” και “Sweet Jane”.

Stjepan Mesicmesic Πρόεδρος της Κροατίας από το 2000.

Λήξη της Παγκόσμιας Πορείας. Η επόμενη μέρα του Ανθρωπιστικού Κινήματος

Καλωσόρισμα του 2010 στο Punta de Vacas

«Ο δρόμος του ΝΑΙ και του ΟΧΙ»

«We want peace on earth…» Οι 5 προτάσεις της πορείας

«Είμαστε ερωτευμένοι με μία λέξη: την Ειρήνη…»

Peace Camping 2009

 

Για περισσότερα βίντεο επισκεφτείτε το κανάλι της πορείας στο youtube.