ΔΚΠΡΒ: Να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο στη δίκη του Walid Talb

logo-dkprv-eeda-un

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση του Walid Talb, η οποία ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως περιστατικό ρατσιστικής βίας.

Το Δίκτυο παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της συγκεκριμένης δίκης και καλεί το δικαστήριο να διερευνήσει ενδελεχώς την ύπαρξη πιθανού ρατσιστικού κινήτρου από μέρους των δραστών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Walid Talb, αιγυπτιακής καταγωγής, το Νοέμβριο του 2012 έπεσε θύμα αρπαγής, ληστείας, βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης. Υπεύθυνοι της απάνθρωπης αυτής μεταχείρισης φέρεται να είναι o εργοδότης του Walid, μαζί με το γιο του και δύο ακόμη άντρες, οι οποίοι, σύμφωνα με την κατάθεση του Walid, τον είχαν δεμένο με αλυσίδα σε αποθήκη στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Ο Walid Talb, μετά από μία σχεδόν ημέρα ομηρίας και βασανιστηρίων κατάφερε να αποδράσει. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του περιστατικού οι φερόμενοι ως δράστες χρησιμοποίησαν ύβρεις σχετιζόμενες με τη θρησκεία και την καταγωγή του, ενώ και παλιότερα ο εργοδότης του εκφραζόταν συχνά προσβλητικά για τη θρησκεία του. Ο Walid βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση από τον αδελφό του και δύο φίλους του, σε αρκετή απόσταση από την αποθήκη. Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο και δικάζεται εξ αναβολής. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης για τις πράξεις τους.

Η άγρια κακοποίηση του Walid Τalb σημειώθηκε σε μια περίοδο έντασης των ρατσιστικών εγκλημάτων εναντίον ανθρώπων, λόγω της εθνικότητας, της φυλής, της θρησκείας τους, του χρώματός τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Το 2012, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 154 περιστατικά επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο. 166 περιστατικά καταγράφηκαν το 2013 και 65 τους πρώτους εννέα μήνες του 2014.

Το φθινόπωρο του 2014 υιοθετήθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις που κινούνται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των εγκλημάτων μίσους και ειδικότερα (α) διευκολύνουν τα θύματα και τους ουσιώδεις μάρτυρες να καταγγείλουν τα σε βάρος τους περιστατικά και (β) διευρύνουν τη δυνατότητα διερεύνησης του ρατσιστικού κινήτρου από τις διωκτικές αρχές.

Το Δίκτυο επισημαίνει ότι μετά από μια περίοδο ύφεσης, διαφαίνεται επάνοδος των εγκλημάτων που τελούνται λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή/και αναπηρίας. Επειδή στην Ελλάδα πολλές φορές ο νόμος και η πρακτική δεν εναρμονίζονται, το Δίκτυο έχει καταθέσει συγκεκριμένες συμπληρωματικές προτάσεις, στο πλαίσιο των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, με σκοπό την πληρέστερη εφαρμογή τους, που είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://rvrn.org/2014/10/447/

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τηλ. 213 0264975

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Αθήνα 26 Μαρτίου 2015

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.