Δελτίο τύπου για τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και στην Τουρκία

Αθήνα, 13.10.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο συνταρακτικά γεγονότα έχουν ήδη σημαδέψει τον Οκτώβριο του 2015. Δύο επιθέσεις κατά αμάχων που εκτός του τραγικού απολογισμού τους σε αριθμό θυμάτων, έχουν και εξίσου τραγικούς συνειρμικούς συμβολισμούς. Ένα νοσοκομείο σε εμπόλεμη περιοχή του Αφγανιστάν που φρόντιζε αδιάκριτα όλους τους ασθενείς που έφταναν στις εγκαταστάσεις του, και μια ειρηνική μαζική διαδήλωση στην Τουρκία με αίτημα την μη βίαιη λύση στη διαμάχη Κούρδων και Τουρκικού κράτους.

Στεκόμαστε δίπλα στους συνεργάτες, φίλους και συγγενείς όλων των θυμάτων, στηρίζοντάς τους στις δύσκολες ώρες της απώλειας. Στεκόμαστε δίπλα στους συνεργάτες, φίλους και τους συγγενείς των θυμάτων, στην προσπάθειά τους για ανεξάρτητες έρευνες για τα αίτια και τους υπεύθυνους των επιθέσεων. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους συνεργάτες, φίλους και συγγενείς των θυμάτων, που συνεχίζουν το έργο τους για έναν κόσμο όπου η βία είναι το πρόβλημα και όχι η λύση.

Υποστηρίζουμε την άμεση παροχή κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους και τους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον Κόσμο και καταδικάζουμε τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε κράτη ή ομάδες. Παράλληλα υποστηρίζουμε την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, με την συμμετοχή όχι μόνο υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, ώστε οι αποφάσεις να αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι μόνο των ηγεσιών (πολιτικών και οικονομικών).

Προτείνουμε επίσης την άμεση απεμπλοκή της Ανθρωπότητας από την χωρίς νόημα νέα κούρσα των εξοπλισμών (πυρηνικών και συμβατικών) και ανακατεύθυνση των πόρων αυτών, προς τους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας Ζωής. Θεωρούμε πως είναι μια τεράστια αντίφαση, την ίδια ώρα που αναγνωρίζουμε την σημασία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθέτησε η ολομέλεια του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου, με κόστος λίγο πάνω από 1 τρις δολάρια για 15 έτη, το ίδιο χρονικό διάστημα συνεχίζουμε να ξοδεύουμε παγκοσμίως 13 φορές περισσότερα για διατήρηση και εκσυγχρονισμό του πυρηνικού και συμβατικού οπλοστασίου.

Δεν θα πρέπει όμως να αφήσουμε την – δικαιολογημένη – οργή και θλίψη να γεμίσει τον ορίζοντα της φαντασίας μας. Το μέλλον, όπως θα συγκεντρώσει όλο και περισσότερες βίαιες πρακτικές στα χέρια λίγων, τόσο θα συσσωρεύσει στις καρδιές της πλειοψηφίας των ανθρώπων την ανάγκη για αλληλεγγύη, για ελευθερία, για συμφιλίωση, για δημιουργία.

Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pressenza - Γιατροί χωρίς Σύνορα: οι αναγκαίες υπογραφές συγκεντρώθηκαν - […] Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των υπογραφών το ελληνικό τμήμα δέχθηκε και κείμενα υποστήριξης από άλλες μεγάλες διεθνείς οργανώσεις,…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.