Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες 2014

gdoaoms-2013
http://demilitarize.org

Οι στρατιωτικές δαπάνες συνεχίζουν να μειώνονται στη Δύση, αλλά αυξάνονται παντού αλλού, λέει το SIPRI

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2013, σημειώνοντας μείωση 1,9% σε πραγματικούς αριθμούς από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η συνολική ετήσια ενημέρωση της Βάσης Δεδομένων του SIPRI για τις Στρατιωτικές Δαπάνες είναι προσβάσιμη από σήμερα στο www.sipri.org/databases/milex.

Η μείωση στο παγκόσμιο σύνολο των στρατιωτικών δαπανών προέρχεται από τις μειώσεις στις χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη χώρα με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, και παρά τις αυξήσεις σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου. Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικές δαπάνες στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Οι επόμενες τρεις χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες – Κίνα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία – αύξησαν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, με τη Σαουδική Αραβία να ξεπερνά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον κόσμο. Η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των 23 χωρών σε όλο τον κόσμο που έχουν υπερδιπλασιάσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες από το 2004.

Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ το 2013, κατά 7,8%, είναι το αποτέλεσμα του τέλους του πολέμου στο Ιράκ, της αρχής της απόσυρσης από το Αφγανιστάν, καθώς και των επιπτώσεων των αυτόματων περικοπών στον προϋπολογισμό που ψήφισε το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2011. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές λιτότητας συνέχισαν να καθορίζουν τις τάσεις στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και σε άλλες Δυτικές χώρες.

«Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζεται αμείωτη», δήλωσε ο Dr Sam Perlo – Freeman, Διευθυντής του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών του SIPRI. «Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το φυσικό αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης ή μια απάντηση σε πραγματικές ανάγκες ασφάλειας, σε άλλες περιπτώσεις αντιπροσωπεύει μια σπατάλη φυσικών πόρων, την κυριαρχία αυταρχικών καθεστώτων, ή αναδυόμενες περιφερειακές κούρσες εξοπλισμών».

Στην Ελλάδα της κρίσης, η εκτίμηση του SIPRI είναι ότι το 2013 οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 4,472 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,604 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2012. Αντίστοιχα, ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), η εκτίμηση του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι ότι αυξήθηκαν στο 2,4% για το 2013, από 2,3% που ήταν το 2012.

Σημείωση: Η έρευνα του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες παρακολουθεί τις εξελίξεις στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως και διατηρεί την πιο ολοκληρωμένη, συνεπή και εκτεταμένη βάση δεδομένων που υπάρχει σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες. Οι στρατιωτικές δαπάνες αναφέρονται σε όλες τις κυβερνητικές δαπάνες για τις τρέχουσες στρατιωτικές δυνάμεις και τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των παροχών, των λειτουργικών εξόδων, των αγορών όπλων και εξοπλισμών, την στρατιωτική κατασκευή, την έρευνα και ανάπτυξη, την κεντρική διοίκηση και υποστήριξη.

 

Στην Ελλάδα σχηματίσαμε το σήμα της ειρήνης με αναμμένους δαυλούς στην Αθήνα, στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Διοργάνωση: Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO).

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.