2η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μη-βία

 

Δέκα χρόνια πριν, το 2009, ταξιδέψαμε από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τις Άνδεις για να φέρουμε το μήνυμα της ειρήνης και της μη-βίας. Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες συντρόφευσαν χιλιάδες κόσμου που βαδίσαμε επί σχεδόν 120 μέρες. Σήμερα πολλές ακόμα ένοπλες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο, ενώ μερικές συμπληρώνουν δεκαετίες σύρραξης. Την ίδια στιγμή η πυρηνική απειλή είναι πάντα παρούσα. Δεν έχουμε καταφέρει να θεραπεύσουμε εκατοντάδες τόνους νερού από τη Φουκουσίμα, ενώ διαχειριζόμαστε μια ενέργεια άνω των δυνάμεών μας και με ηγέτες στους οποίους η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί. Η βία είναι η αρρώστια της εποχής μας κι αυτό φαίνεται στην πολιτική, στην καθημερινότητα και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η Χάρτα για Έναν Κόσμο χωρίς Βία που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της 1ης Παγκόσμιας Πορείας δεκαεννιά κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την προώθηση των οποίων τα κράτη έχουν δεσμευθεί. Σύμφωνα με τον Στόχο 16, τα κράτη οφείλουν να προωθούν δίκαιες, ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες. Χρειάζεται δικαιοσύνη για όλους και οικοδόμηση αποτελεσματικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, η δική μας παρέμβαση ως πολίτες είναι κρίσιμη, γιατί οι κοινωνίες μας βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και εκπέμπουν SOS για την οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η 2η Παγκόσμια Πορεία για την ειρήνη και τη μη-βία ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνεται στις 8 Μαρτίου 2020. Στο επίσημο website μπορείς να βρεις πληροφορίες. Στην Ελλάδα είμαστε στο στάδιο που σχεδιάζουμε πορείες εντός της χώρας, μεταφράζουμε και εμπλουτίζουμε το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις μας.

 

Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής, γράψε μας σε ποια πόλη μένεις και έλα να σχεδιάζουμε και να βαδίσουμε μαζί!

 

Captcha:
6 + 7 =