29/10 Εκδηλώσεις για την ΠΠ στη Θεσ/κη

 

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των εκδηλώσεων για την ΠΠ στη Θεσσαλονίκη. Στην ημερίδα που σήμανε και την έναρξη των εκδηλώσεων απεύθυναν χαιρετισμό σημαντικά θεσμικά πρόσωπα όπως: ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κος Ψωμιάδης, ο αντιπρύτανης Α.Π.Θ. Κος Παυλίδης,  ο αντιδήμαρχος Κος Δεληγιάννης και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής της UNESCO Κα Τζιτζικώστα. Επίσης έστειλαν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κος Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO Κος Mayor.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντα και δύο σχολεία από το συνεργαζόμενο δίκτυο σχολείων της UNESCO στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφαία στιγμή  της παρουσίασης ήταν η μαρτυρία του Tony Robinson ο οποίος ξεκίνησε από την αρχή της ΠΠ στη Ν.Ζηλανδία και βρέθηκε μαζί μας στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε σε μια σημαντική εμπειρία από αυτό το ταξίδι, που όπως μας είπε τον άγγιξε πολυ βαθειά.

Ήταν η στιγμή στην Ιαπωνία όταν μια γυναίκα 70+ που επέζησε από τον πυρηνικό όλεθρο, του έδωσε μια πολύ εγκάρδια αγκαλιά, ευχαριστώντας τον για την πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Πορείας. Όπως δήλωσε ο ίδιος «αν οι υπέρμαχοι των πυρηνικών όπλων είχαν δεχθεί ένα παρόμοιο αγκάλιασμα, δεν θα είχαν την ίδια άποψη πλέον…»

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης οι νεαροί μαθητές έβαλαν την δική τους πινελιά στο τεράστιο πανό της ΠΠ γράφοντας το δικό τους μήνυμα για την ειρήνη.

Ακολούθησε μια μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης με μεγάλη ζωντάνια, χρώμα και δυναμικό παλμό.

Με την ολοκλήρωση της πορείας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη  συνέντευξη τύπου με την παρουσία τοπικών αλλά και εθνικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα στις 18.00 έγινε μια  συνάντηση ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ατόμων και συλλογικοτήτων με αφορμή την ΠΠ και με προτάσεις κοινών δράσεων που απορρέουν από τα αιτήματά της.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» στο καφέ μπαρ «Ιδέες» (μέχρι τις 15/11).

Τέλος αποχαιρετήσαμε τους 8 έλληνες που επιβιβάζονται την επόμενη μέρα για να συνεχίσουν την βαλκανική διαδρομή με κατάληξη τη Γενεύη στις 9 Νοεμβρίου.

Τις φωτογραφίες που ακολουθούν τράβηξαν οι: Εβίτα Παρασκευοπούλου, Νίκος Στεργίου, Ιοκάστη Φουντούκα και Σταύρος Κολοκούρης

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.