20-26 Νοεμβρίου 2017: Διεθνής Εβδομάδα Δράσης Εναντίον της Στρατιωτικοποίησης της Νεολαίας

Με αφορμή τη φετινή Διεθνή Εβδομάδα Δράσης Εναντίον της Στρατιωτικοποίησης της Νεολαίας (20-26 Νοεμβρίου 2017), και στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Ποίηση Αντί για Πόλεμο», διοργανώσαμε κι εμείς στην Ελλάδα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου δράση μπροστά από το Στρατολογικό Γραφείο Αθηνών. Επιλέξαμε αυτό το σημείο δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει υποχρεωτική στράτευση όλων των αρρένων πολιτών μετά την συμπλήρωση των 18 ετών τους.

Η Διεθνής Εβδομάδα Δράσης Εναντίον της Στρατιωτικοποίησης της Νεολαίας, η οποία συντονίζεται από την War Resisters’ International έχει στόχο να αναδείξει, με μη βίαιες αντιμιλιταριστικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, το πώς ο στρατός και οι στρατιωτικές αξίες προωθούνται στη νεολαία και το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε για να αντισταθούμε στην στράτευση των σωμάτων και των συνειδήσεων της νεολαίας στη βία.

Οι στρατοί, οι ένοπλες ομάδες και άλλοι που επωφελούνται από τον πόλεμο πάντα βρίσκουν τρόπους πρόσβασης στους νέους ανθρώπους. Στόχος τους δεν είναι μόνο να στρατολογήσουν το σώμα τους, αλλά και να στρατολογήσουν το μυαλό τους στον στρατιωτικό τους σκοπό. Σε ορισμένες χώρες, η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας είναι πιο εμφανής και προφανής – η νεολαία (κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά, οι νέοι άντρες) εξαναγκάζονται να ενταχθούν στον στρατό μέσω της υποχρεωτικής στράτευσης. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εξαναγκαστική στράτευση ή την στράτευση παιδιών. Σε πολλά άλλα μέρη – συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου η υποχρεωτική στράτευση έχει ανασταλεί ή καταργηθεί – οι κυβερνήσεις, οι έμποροι όπλων και άλλοι πολεμικοί κερδοσκόποι έχουν έννομο συμφέρον να κατηχήσουν τους νέους να είναι θετικοί για στρατιωτικές ενέργειες.

Όσο συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες για την στρατολόγηση των νέων στη βία, αναπτύσσουμε κι εμείς τις δράσεις μας για την αντίσταση σε αυτή την στρατιωτικοποίηση.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Ποίηση Αντί για Πόλεμο» εναντιωνόμαστε σε αυτό το τερατούργημα με το ευγενέστερο, το πιο ευαίσθητο, ντελικάτο το πιο ανθρώπινο τρόπο: την Ποίηση. Ποίηση φτιαγμένη από ανθρώπους που έχουν αρχίσει το πιο επείγον έργο της ανθρωπότητας: Το ξεπέρασμα της βίας σε όλες τις μορφές της!

Με την ευκαιρία αυτής της δράσης καταγγέλλουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα στη Σαουδική Αραβία, που όπως είναι γνωστό τα χρησιμοποιεί στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης, όπου σκορπά θάνατο και πείνα σε μεγάλα τμήματα του λαού της. Όπως τεκμηριώνει και η Διεθνής Αμνηστία, η Σαουδική Αραβία παραβιάζει τη συνθήκη για το εμπόριο όπλων, οπότε ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την πώληση πολεμικού υλικού. Από τον Μάρτιο του 2015 οι πολυάριθμες επιθέσεις στην Υεμένη παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Συμπεριλαμβάνουν αδιάκριτες και δυσανάλογες αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πολλούς πολίτες. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει νοσοκομεία, σχολεία, αγορές και τζαμιά. Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Συνδιοργάνωση:
Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
Κίνηση Εθελοντών Service Civil International Hellas
Φεμινιστική συλλογικότητα Το Μωβ

Δείτε τις προηγούμενες δράσεις μας και περισσότερες πληροφορίες για τη διεθνή πρωτοβουλία «Ποίηση Αντί για Πόλεμο» εδώ.

Author: ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.